Triglav osiguranje

Осигурање.срб

Осигурање.срб

Facebook-u
Twitter-u

Vozači u Srbiji uglavnom su svesni obaveze da treba da propuste vozilo pod rotacijom i da mu omoguće nesmetan prolazak. A da li znamo kakva su prava i obaveze vozača vozila sa prvenstvom prolaza?

Vozila sa pravom prvenstva prolaza 1

Vest o vozaču iz Nemačke koji mirno čeka da se na semaforu uključi zeleno i ne pomišlja da pomeri svoj automobil ni za milimetar, dok se iza njega nalazi vatrogasno vozilo pod rotacijom, izazvala je burne reakcije čitalaca na našem sajtu. 

I dok jedni osuđuju vozača zato što nije omogućio prolazak vatrogascima, drugi smatraju da je vozač vatrogasnog kamiona u svakom slučaju morao da sačeka zeleno. Ko je u pravu? 

Iako se saobraćajni propisi donekle razlikuju od zemlje do zemlje, vozila sa prvenstvom prolaza u koja spadaju i vatrogasci sa uključenom rotacijom u svim državama imaju prioritet u odnosu na "obične" učesnike u saobraćaju. 

I u Srbiji je Zakonom o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) predviđeno da "vozila sa prvenstvom prolaza imaju prvenstvo u odnosu na sva druga vozila". 

Takođe, "na njih se ne primenjuju odredbe zakona o ograničenju brzine, o propuštanju pešaka, o zabrani presecanja kolone pešaka i o zabrani preticanja i obilaženja vozila, pod uslovom da ne ugrožavaju bezbednost drugih učesnika u saobraćaju". 

Na primer, za ovu kategoriju vozila kad su na zadatku (pod rotacijom) na raskrsnici ne važi pravilo desne strane i saobraćajni znaci (stop i obrnuti trougao), što znači da ova vozila imaju prednost u odnosu na ostala bez obzira da li dolaze sa leve ili desne strane i da li dolaze sa glavnog ili sporednog puta.

Vozila sa pravom prvenstva prolaza 2

Međutim, čak ni vozila sa prvenstvom prolaza nisu svemoćna. Postoje izuzeci kada ona nemaju prednost. 

Prema ZOBS-u, vozila sa prvenstvom prolaza nemaju prvenstvo "u odnosu na vozila pod pratnjom i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znacima (semaforom) ili znacima policijskog službenika, kada im je tim znacima zabranjen prolaz". 

To znači da čak i vozila sa prvenstvom prolaza moraju da poštuju crveno svetlo na semaforu i znake policajca koji reguliše saobraćaj na raskrsnici. 

Sa druge strane, ZOBS precizira da su "obični" vozači dužni "da propuste ta vozila, da im omoguće mimoilaženje i preticanje, odnosno obilaženje, i po potrebi da uklone vozilo sa kolovoza ili se zaustave". 

Osim toga, pešaci ne smeju da stupe na kolovoz, odnosno dužni su da se sklone sa kolovoza da bi omogućili nesmetan prolaz vozilima sa prvenstvom prolaza. 

Istovremeno, lice koje upravlja vozilom sa prvenstvom prolaza dužno je da vodi računa o bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Vozila sa pravom prvenstva prolaza 3

Ali, vratimo se slučaju iz Nemačke sa početka teksta i zamislimo da se dogodio u Srbiji. 

Na osnovu video snimka, jasno je da vatrogasni kamion spada u grupu vozila sa prvenstvom prolaza, s obzirom da je pod rotacijiom i da ima uključenu sirenu. 

Vozač u zelenoj Škodi dužan je da se zaustavi na semaforu i da sačeka zeleno svetlo da bi prošao kroz raskrsnicu, ali sa druge strane on je u obavezi da omogući prolaz vatrogasnom vozilu. 

Na snimku se jasno vidi da vozač Škode ima dovoljno manevarskog prostora da se pomeri (napred i desno) i tako ispuni obavezu prema vozilu sa prvenstvom prolaza, a da istovremeno ne napravi prekršaj (prolazak kroz crveno). Drugo je pitanje zašto on to nije učinio. 

U konkretnom slučaju, na kraju snimka vidi se da vatrogasno vozilo na raskrsnici skreće ulevo, i da je kretanjem desnom saobraćajnom trakom koja je gotovo prazna vozač želeo da zaobiđe kolonu automobila koja se nalazi u levoj traci, ali mu je zasmetala upravo Škoda. 

Na kraju, za veliku većinu vozača koji ne upravljaju vozilima sa prvenstvom prolaza najbitnije je da znaju da su dužni da pomere svoj automobil kada primete vozilo pod rotacijom i omoguće mu nesmetan prolazak. 

Naravno, pri tome moraju da paze da ne naprave neki drugi prekršaj, kao što je na primer prolazak kroz crveno.

Izvor: B92

e-max.it: your social media marketing partner
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Vremenske prilike

Srbija

Danas
20°C
Vazdušni pritisak: 1016 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ISI
Brzina vetra: 4 km/h
2019-10-19
26°C
2019-10-20
27°C
2019-10-21
28°C
UV INDEX

Kursna lista

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više