Triglav osiguranje

Осигурање.срб

Осигурање.срб

Facebook-u
Twitter-u

Kako kvalitet pola litra tečnosti u vašem autu može da napravi razliku između života i smrti?! Kočna tečnost ima rok trajanja od dve godine i mora se menjati po preporukama proizvođača.

 

Krvotok automobila

Kočna tečnost je možda najvitalniji i najpotcenjeniji deo automobila od kojeg direktno zavisi vaša bezbednost u saobraćaju! Pa opet, u Srbiji, a i šire, prilikom tehničkog pregleda, ili servisa autmobila, najčešće se uopšte ne obraća pažnja na nju.

Pogrešno se smatra da je njen rok trajanja neograničen, iako proizvođači automobila i tečnosti jasno naznačavaju da se može koristiti u automobilu samo dve godine.

Kočna tečnost 1

Zašto je njen rok ograničen? Mnogi kočnu tečnost zovu “ulje”, što je potpuno pogrešno, pošto je po hemijskom sastavu glikol, osim DOT 5, koji je na silikonskoj bazi. Glikol, vrsta alkohola, je vrlo higroskopna, odnosno sklona je upijanju vode iz atmosfere, čime se narušavaju njena mehanička svojstva.

Iako na prvi pogled to ne deluje tako, kočna tečnost ima vrlo složen zadatak, pre svega zbog temperaturnog raspona u kojem mora da zadrži konstantni indeks viskoziteta, a to je od minus 40 pa do 271 stepen Celzijusa.

Naravno, u ovom rasponu, tečnost ne sme da dostigne ni tačku mržnjenja, ni tačku isparenja. Pored toga, ova tečnost mora da ima takav hemijski sastav da bude kompatibilna sa svim materijalima koji se nalazi u kočnom sistemu i pri tome mora da na adekvatan način podmazuje sve pokretne delove uređaja.

Dakle, vrlo kompleksan zahtev koji sam po sebi nameće zaključak da je uputno za svoje vozilo nabaviti što kvalitetniju kočnu tečnost, tim pre što sistem sadrži relativno malu količinu tečnosti koja je relativno jeftina.

Kočna tečnost 2

Mnogi čitaoci su nam postavljali pitanja, otkud toliko visoka radna temperatura tečnosti. Odgovor je jednostavan. Kočne čeljusti, u kojima se nalazi tečnost su u dodiru sa pločicama koje su vrele prilikom kočenja, tako da se temperatura u sistemu vrlo lako i brzo penje.

Upravo zbog toga svako prisustvo vode u glikolu bitno smanjuje tačku isparavanja, a posledica toga je otkaz kočnica. Naime, da bi hidraulični sistem fukcioniše, potrebno je da u potpunosti bude ispunjen tečnošću koja, poznato je, nije stišljiva.

Ako kočna tečnost ima u sebi vodu, ona će ispariti, a gasovi su stisljivi, pa u tom trenutku dolazi do propadanja pedale kočnice i gubitka sile kočenja. U zavisnosti od količine vode u glikolu, ovaj efekat se oseća u manjoj, ili većoj meri.

Kočna tečnost 3

Prilikom odabira kočne tečnosti, treba se voditi preporukama proizvođača. Tečnosti su podeljene u kategorije označene sa DOT 3, DOT 4 i DOT 5.1. Navešćemo puni naziv prvog standarda: FMVSS 16 DOT 3 140/254. Brojka 254 označava temperaturu ključanja u Celzijusima nove tečnosti, a 140 temperaturu ključanja tečnosti koja sadrži 3 procenta vode. Standardi 4 i 5.1 imaju strožije kriterijume za ključanje.

Prilikom zamene radnog fluida, neophodno je u potpunosti isprazniti sistem, kako bi sa starom tečnošću izašla voda, nečistoće i metalni opiljci koji deluju abrazivno na gumene delove. Nakon ulivanja nove tečnosti, neophodno je pažljivo izbaciti sav vazduh iz kočnog uređaja. To može da se radi na starinski način, “pumpanjem” pedale, međutim mnogo efikasnija je upotreba specijalnih uređaja pod visokim pritiskom.

Kočna tečnost 4

Nije skupa

Cena kočne tečnosti nije i ne može ba bude izgovor za izbegavanje njene zamene tokom redovnog servisa automobila. Savetujemo vam da birate fluid renomiranih proizvođača i da pazite gde je kupujete, kako bi izbegli kopiju. Delfi (Delphi), jedan od najvećih proizvođača rezervnih delova na svetu nudi kočne tečnosti po vrlo povoljnim cenama.

Izvor: magazinauto.com

 

e-max.it: your social media marketing partner
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Vremenske prilike

Srbija

Danas
20°C
Vazdušni pritisak: 1015 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: JI
Brzina vetra: 6 km/h
2019-10-18
25°C
2019-10-19
26°C
2019-10-20
27°C
UV INDEX

Kursna lista

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više