Triglav osiguranje

Осигурање.срб

Осигурање.срб

Facebook-u
Twitter-u

Razlika u dužini od 4,5 m prilikom kočenja automobila koji se kreće 50 km/h može da spase život pešaku. Prototip automatske kočnice koju je razvila švedska firma Autoliv obezbeđuje potrebnu razliku skraćujući zaustavni put vozila za 40%.

Revolucionarna kočnica skraćuje zaustavni put za 40%

Sve više savremenih automobila opremljeno je automatskim sistemima kočenja čiji je zadatak da zaustave automobil ako "procene" da je sudar sa drugim vozilom neizbežan, ili ako detektuju pešaka ili neku drugu prepreku na putu ispred vozila.

Ovakve tehnologije u praksi nisu savršene i često se dešava da ne obave zadatak za koji su projektovane.

Na primer, sistem će prepoznati pešaka na kolovozu, komandna jedinica će aktivirati automatsku kočnicu, ali automobil se neće uvek zaustaviti pre nego što udari pešaka.

Jedna od slabih tačaka sistema je nedovoljna kočiona sila klasičnih kočnica.

Revolucionarna kočnica skraćuje zaustavni put za 40%

Zato su u švedskoj kompaniji Autoliv koja se bavi unapređenjem bezbednosti u saobraćaju došli na ideju da upotrebe takozvanu vakuum kočnicu. Nazvali su je "Toričelijeva kočnica" po italijanskom fizičaru iz 17. veka koji je izmislio barometar.

Kočnica se sastoji od čelične ploče instalirane ispod karoserije vozila koja se zahvaljujući vakuumu čvrsto prilepi za kolovoz, stvarajući veliku kočionu silu.

Testovi su pokazali da ovakva kočnica skraćuje zaustavni put do 40 odsto. Na primer, ako se automobil kreće brzinom od 50 km/h, klasična kočnica će ga zaustaviti za 15,3 m, a "Toričelijeva" za 10,8 m - što je dovoljno da ne udari u pešaka.

Pogledajte praktičnu demonstarciju "Toričelijeve kočnice":

Sistem je tek u razvojnoj fazi i ima nekoliko nedostataka koji predstavljaju prepreke za njegovu serijsku upotrebu.

Prvo, kočiona sila je toliko jaka, da je potrebno modifikovati sigurnosne pojaseve koji se danas koriste u automobilima.

Takođe, zbog velikih sila koje prilikom ovakvog kočenja deluju na organizam, kočnicu nije moguće upotrebiti pri brzinama iznad 70 km/h, bez posledica po zdravlje vozača i putnika.

Takođe, da bi sistem efikasno funkcionisao, potrebno je da putna podloga bude glatka i bez oštećenja i sitnih neravnina. Konstruktori za sada nemaju rešenje za neravne asfaltne površine, jer dovoljno je da se na putu nađe mala rupa, pa čak i samo kamenčić pa da se onemogući dejstvo kočnice.

Osim toga, ovakav sistem zahtevao bi pregled stanja kočnice i eventualnu reparaciju posle svake upotrebe.

Ipak, ljudski životi su na prvom mestu a prvi korak je načinjen, pa preostaje da inženjeri pokušaju da otklone probleme koji sprečavaju praktičnu upotrebu ove kočnice.

Izvor: B92

Foto: Screenshot YouTube

e-max.it: your social media marketing partner
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

Hot Slicebox

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Vremenske prilike

Srbija

Danas
14°C
Vazdušni pritisak: 1024 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: SSZ
Brzina vetra: 4 km/h
2019-09-22
25°C
2019-09-23
26°C
2019-09-24
22°C
UV INDEX

Kursna lista

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više