Triglav osiguranje

Осигурање.срб

Осигурање.срб

Facebook-u
Twitter-u

Zvuk kloparanja koji dopire iz motora ili šasije baš ume da smeta. Rešavanje ovih problema podrazumeva odlazak u servis. Ali, šta je sa onim kloparanjem, krckanjem i zvečanjem u kabini? To možete sami da locirate, a mi  vam pomažemo kako da „ućutkate“ automobil.

Utegnite automobil 1

Ponekad vam nešto lupka u automobilu ali ne znate tačno odakle dolazi? Ovo ume da bude prilično frustrirajuće. Međutim, pre nego što krenete da tražite krivca u instrument tabli ili kaseti, ipak prvo detaljno sve pregledajte i pričvrstite sve „leteće“ stvari u kabini. Osnovni princip: kritična područja su mesta ispod zadnjih i prednjih sedišta, ostave za sitnice u vratima, predmeti u prtljažniku i oko rezervne gume. Takođe, proverite pepeljaru i držač za naočare.

Kvake (šarke) 

Utegnite automobil 2

Simptomi: kliktanje po startovanju motora, pri kočenju i pri prelasku preko rupaProblem: kućište brave se pomera i pomera šarke. Usled čestih vibracija može pući

Rešenje: prvo očistite šarke namenskim sredstvom (deterdžent ili sapunica) pritegnite ih pa premažite zaštitnom mašću.

Oprez: krupniji ljudi po ulasku ili izlasku mogu uprljati odeću.

Alternativa: oblepite šarku sa malo izolir trake

Vratanca 

Utegnite automobil 3

Simptomi: kaseta ili neka druga vratanca u kabini udaraju i zveče, a najviše preko rupa

Problem: vratanca imaju previše mesta (dobila su preveliki zazor), nisu dobro pričvršćena i udaraju o tvrd materijal

Rešenje: kupite samolepljivu izolacionu traku (nude se od sunđera i gume različitih debljina i boja) koja je prilično jeftina, isecite po meri i zalepite u okvir

Šine od sedišta

Utegnite automobil 4

Simptomi: sedište škripi, a najviše tokom vožnje kroz krivine

Problem: ram sedišta ili šine nisu dobro podmazane

Rešenje: pomerite sedište skroz unapred i spustite naslon ka napred. Zaštitite itison papirom. Prvo dobro očistite šine a zatim ih premažite zaštitnom mašću (ima ih i u spreju). Ukoliko se škripa nastavi, izvadite sedište i premažite čitav ram

Plastični nosači

Utegnite automobil

Simptomi: pucketanje i škripa držača plastičnih delova

Problem: plastični delovi se dodiruju na spojevima

Rešenje: ovde može pomoći providni silikon sprej bez mirisa (oko 450 din.) čuva gumene delove da ne postanu krti.  Idealan je za korišćenje na teško dostupnim mestima, poput držača za čaše (na slici). Ipak, efekat nije večan. Za trajnije rešenje potrebno je da se ubaci ili zalepi filc na kritičnu spojku.

Zadnja klupa

Utegnite automobil

Simptomi: naslon zadnje klupe lupa pri vožnji po rupama

Problem: Iako je zadnja klupa dobro prikačena, ima previše mesta (zazor je veliki) pa sedište klopara

Rešenje: Pomerite naslon zadnje klupe skroz unapred. Pored šarke postoji ispupčenje-graničnik koji prigušuje i ublažava udarce zadnje klupe. Ovaj graničnik može se podešavati. Kod „golfa IV“ bilo je dovoljno malo ga odvrnuti kako bi čvršće leglo. Ovde alat nije potreban. Ukoliko je potrebno upotrebite podmetač da fiksirate graničnik. 

Kaseta

Utegnite automobil

Simptom: poklopac kasete klopara pri zatvaranju i tokom vožnje

Problem: zazor je preveliki pa poklopac ima previše mesta i udara u okvirRešenje: otvorite kasetu. Kod većine automobila postoje gumeni graničnici na unutrašnjoj strani okvira kako bi prigušili zvuk vratanca od kasete. Odvrnite ih toliko da se vrata mogu čvrsto zatvoriti.

Alternativa: zalepite samolepljivu izolacionu traku duž okvira

Žice i kablovi

Utegnite automobil

Simptomi: zvukovi udaranja i kuckanja dopiru iz instrument table

Problem: labave žice i kablovi udaraju o panele ili lim

Rešenje: dešava se na vozilima na kojima je naknadno ugrađen neki uređaj pa kablovi nisu adekvatno osigurani. Precizno locirajte odakle zvuk dolazi, a vodite računa da je često potrebno ukloniti plastične panele ispod instrument table da bi locirali problem. Labave žice i kablove pokupite vezicama. Kablove možete obmotati trakom 

Plastične obloge

Utegnite automobil

Simptomi: zveckanje i grebanje na spojevima plastičnih obloga

Problem: većina plastičnih obloga je samo prikačena i nije dodatno osiguranaRešenje: pre nego što bilo šta započnete morate tačno utvrditi gde su „žabice“. Budite oprezni pri zagledanju manjih plastičnih obloga jer su njihove „žabice“ vrlo male i brzo se lome. Nabavite pur-penu ili lepak, skinite panele tretirajte i ponovo ih učvrstite.

Naslon za ruku

Utegnite automobil

Simptom: kada stavimo ruku na odmorište, ono krcka (mana kod „golfa IV“)Problem: plastični delovi unutar naslona se dodiruju i pod teretom krckajuRešenje: vrlo pažljivo odvrnite držač naslona ravnim odvijačem.  Budite vrlo oprezni jer se vrlo lako može polomiti! Podmažite plastične spojke. Pre nego što sve vratite, isecite tanji peškir po meri i ubacite ga unutra, pa onda sve zatvorite. Krckanja više nema.

Bonus savet

Utegnite automobil

Zvukovi iz šasije i motora su uvek slučaj za profesionalce a ne za amatere. Sa druge strane, zvukovi koji dopiru iz kabine mogu se rešiti uz pomoć nekoliko jeftinih sitnica iz prodavnice i malo vremena. Uz odličan sluh, potreban je minimum tehničke veštine. Najviše opreza potrebno je kod plastičnih panela, pa budite pažljivi u radu, dobro locirajte problem.

Izvor: Auto Bild 

e-max.it: your social media marketing partner
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

Hot Slicebox

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Vremenske prilike

Srbija

Danas
29°C
Vazdušni pritisak: 1018 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: IJI
Brzina vetra: 9 km/h
2019-08-27
34°C
2019-08-28
35°C
2019-08-29
35°C
UV INDEX

Kursna lista

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više