Triglav osiguranje

Осигурање.срб

Осигурање.срб

Facebook-u
Twitter-u

U javnosti se nezvanično govori da će u Srbiji uskoro biti uvedena Euro 4 norma za uvoz polovnih automobila. Kupci brinu da će zbog toga poskupeti vozila u prodaji, a prodavci da će im posao biti ugrožen. 

Euro 4 norme

Većina vozača u Srbiji nije za uvođenje Euro 4 norme. Smatraju da bi ona podigla cene i otežala kupovinu polovnih automobila i ne veruju u tvrdnje da su motivi ekološke prirode već su mišljenja da je reč o želji države i interesnih grupa da dodatno zarade. 

Ovo je siže obimnog istraživanja koje je početkom juna urađeno na uzorku od oko 12.000 ispitanika. Istraživanje je imalo za cilj da ispita stavove vozača o najavljenom uvođenju Euro 4 standarda.

 

Šta bi značilo uvođenje Euro 4 norme?

Euro 4 norme

Uvođenje Euro 4 norme značilo bi da polovni automobili koji poseduju Euro 3 normu više ne bi mogli da se uvoze u Srbiju što bi, prema nekima, imalo uticaj na tržište polovnih automobila, pre svega na kupce. 

Ako imamo u vidu da su, zbog slabe kupovne moći stanovništva, najtraženiji automobili oni koji se mogu kupiti za oko 2.000 evra, jasno je da će opasti uvoz automobila koji mogu da se uklope u tu cenovnu kategoriju, a to su praktično vozila koja ispunjavaju takozvanu Euro 3 normu. 

Inače, ovi standardi određuju koliko izduvni gasovi (dizel i benzinskih motora) mogu da sadrže čestica štetnih po životnu okolinu, ali i koje bezbednosne standarde vozila moraju da ispunjavaju. 

U Srbiji je Euro 3 norma kao obaveza prilikom uvoza polovnjaka uvedena 2005. godine. Iste te godine u Evropskoj uniji je na snagu stupila Euro 4 norma čime je zabranjena prodaja novih vozila koja ne ispunjavaju ove uslove. 

Trenutno je u Evropi na snazi Euro 5 standard, a za septembar 2015. godine najavljen je prelazak na Euro 6.

Euro 4 norme

Iako na papiru činjenica i motivi izgledaju prilično jasno, drugačije je kada se pogleda tržište automobila u Srbiji koje već godinama ne beleži znake oporavka. 

Sve naravno ima veze sa ekonomskom situacijom, pa tako najveći broj građana nije u stanju ni da pomisli da kupi automobil a oni koji to mogu najčešće nabavljaju polovno vozilo. Novi automobil je za najveći broj njih i dalje nedostižan. 

I upravo tu počinje problem jer se sa običnim građanima ne komunicira dovoljno na temu da li je odredba o uvođenju Euro 4 standarda zaista u pripremi, ko na njoj insistira, i šta se njom želi postići. 

Šta kažu vozači? 

Pre pregleda ovih rezultata treba napomenuti da je na našem tržištu trenutno u prodaji 49% polovnih automobila koji ispunjavaju Euro 3 normu, a 21 odsto Euro 4 vozila. 

Od ukupnog broja Euro 3 automobila, 64% prodaju građani (fizička lica) a 36% uvoznici polovnih automobila. Euro 5 i Euro 6 ponuda zajedno čini svega 7% automobila na tržištu polovnjaka. 

Na pitanje „da li ste za uvođenje Euro 4 standarda kao uslova za uvoz polovnih automobila?“, 58 posto ispitanika odgovorilo je „ne“, 33 posto „da“, a 9 posto njih da im nije bitno.

Euro 4 norme

Zanimljivo je i mišljenje javnosti zbog čega se uvodi Euro 4 norma. 

Vozači manje veruju u to da je reč o brizi za životnu okolinu, a više da se izlazi u susret interesu određenih grupa, kao i nameri države da dodatno zaradi. 

Ispitanici su imali mogućnost da odaberu dva odgovora na ovo pitanje.

Euro 4 norme

Dalje, 47% ispitanika smatra da bi uvođenje ove norme povećalo cene Euro 3 polovnjaka koji se već prodaju u Srbiji, dok 38% misli da ne bi. 14% ne zna kako će to uticati na cene.

Euro 4 norme

Sa druge strane, većina smatra da bi uvođenje Euro 4 standarda otežalo kupovinu polovnih automobila za građane sa nižim primanjima jer će biti onemogućen uvoz jeftinijih Euro 3 automobila.
Euro 4 norme
 
Kada je reč o inicijativi za uvođenje Euro 4 norme, ispitanici smatraju da je za to najzaslužnija država (53% ispitanika), zatim uvoznici novih automobila (31%), a u znatno manjem procentu uvoznici polovnih.
Euro 4 norme
 
 
Podeljena su i mišljenja oko toga kako bi uvođenje ove norme uticalo na poslovanje auto-placeva koji prodaju uglavnom Euro 3 automobile. 
Dok neki smatraju (45%) da bi ti placevi prešli na prodaju Euro 4 automobila, drugi misle da bi se takvi placevi zatvorili (41%).
Euro 4 norme
 
U navedenom istraživanju učestvovalo je 90% ispitanika koji trenutno poseduju automobil i 10% koji ga nemaju. 

Najveći broj njih, kao što se može videti iz grafikona ispod, ima automobil koji ispunjava Euro 3 standard.
Euro 4 norme
 
Iz ove ankete se može zaključiti da vozači nisu za uvođenje Euro 4 standarda iz više razloga: imaju slabu kupovnu moć (već voze starije automobile i teško mogu priuštiti novije), nisu ubeđeni u iskrene namere države i nisu upoznati sa procesom odlučivanja (malo se komunicira o ovoj temi). 

Ostaje da se vidi koliko će uvođenje Euro 4 norme zaista uticati na tržište autombila, kada do njega. 
 
Izvor: Polovni automobili
 
 
 
 

 

 
e-max.it: your social media marketing partner
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

Hot Slicebox

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Vremenske prilike

Srbija

Danas
15°C
Vazdušni pritisak: 1022 hPa
Padavine: 3 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 6 km/h
2019-09-21
20°C
2019-09-22
22°C
2019-09-23
25°C
UV INDEX

Kursna lista

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više