Štampa

Pretvaranje energije automobila u pokretu u efikasni izvor snage za taj isti automobil je jedan od Svetih gralova današnje industrije, a jedno novo istraživanje nagoveštava da rešenje ovog problema leži u trenju između gume vozila i puta.

Nova automobilska guma trenje pretvara u energiju

Inženjeri sa Univerziteta Viskonsin-Medison su razvili nanogenerator koji skuplja energiju nastalu trenjem gume o put.

Za prvobitni test ovog principa, tim je prikačio elektrodu na gume igračke automobila na daljinsko upravljanje i uspeli su da prikupe električni naboj koji je nastao kada je segment gume sa elektrodomprelazio preko puta.

Elektroda na gumi skuplja izmenjeni električni potencijal koji nastaje kontaktom dve različite površine i prenosi ga do nanogeneratora u vozilu koji ga skladišti u formi energije.

"Nezavisno od energije koja se potroši tokom procesa, ovaj sistem je i dalje efikasan", rekao je Ksudong Vang, vođa projekta. "To je i najzanimljiviji deo ovog projekta - sačuvati energiju od potrošnje."

Pa koliko je zapravo ova tehnologoija efikasna? Naravno, neće uskoro zameniti gas i električne automobila, međutim, Vangov tim je uspeo da postigne maksimalnu konverziju energije od 10.4 procenata - dakle uspeli su da povrate 10.4 procenata utrošene energije vozila što možda ne deluje puno, ali primena ove tehnologije je ogromna.

Izvor: Moj Auto

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više