Triglav osiguranje

Осигурање.срб

Осигурање.срб

Facebook-u
Twitter-u

Zamislite da se nalazite 1.000 km od kuće, u drugoj državi i da vam se pokvari auto. U takvoj situaciji ne želite da jurite lokalne majstore i šlep službe, već želite da imate nekoga ko vam garantuje da nećete biti prevareni i ostavljeni u nekoj nedođiji. Sajt polovniautomobili.com istraživao je kod osiguravajućih kuća u Srbiji kakve su vam opcije u tom slučaju.

Šta ako vam se automobil pokvari na putu ka moru?

Cena

Računajte da vam treba oko 2.000 dinara - negde manje, negde više, a cene idu i do 4.000 i više dinara za skuplje pakete.

Na koje stavke treba obratiti pažnju prilikom poređenja? Ne zalećite se i dobro pročitajte ugovor pre potpisivanja. 

a) Popravka manjeg kvara na licu mesta: obično podrazumeva manju intervenciju koja ne zahteva specijalan alat ili kanal i ne traje duže od jednog sata. Na primer, zamena gume, osigurača, sijalica, ostanak bez goriva, ispražnjen akumulator… Ovde postoje i druga ograničenja - npr. troškovi usluge od 70 do 150 evra u zavisnosti od paketa. 

b) Šlepovanje: podrazumeva vuču vozila do najbližeg servisa ili na drugu lokaciju. U zavisnosti od osiguravajuće kuće i paketa pokrivaju se troškovi od 140 do 300 evra. AMSS šlepuje auto do mesta prebivališta vlasnika u slučaju saobraćajne nezgode bez obzira na kilometražu i troškove. 

c) Prevoz vozača i putnika do odredišta ili mesta na kojem će se auto popravljati: ukoliko auto ne može odmah da se popravi, pokrivaju se troškovi prevoza putnika i/ili vozača do krajnje destinacije, ili do servisa u kojem će auto biti popravljen, pri čemu troškovi po osobi obično idu do 30 ili 40 evra. 

d) Smeštaj: u slučaju da je vozilo ukradeno ili je iz drugog razloga onemogućen nastavak putovanja, pokrivaju se troškovi smeštaja, uz troškove do 70 evra po osobi.

e) Čuvanje vozila: Neke situacije zahtevaju da se vozilo čuva do odvoženja u servis ili nakon popravke. Ova mogućnost je obično pokrivena u skupljim paketima, maksimalno do pet ili deset dana i uz troškove od 5 evra na dan. 

f) Rent-a-car: u slučaju kvara ili udesa možete da koristite rent-a-car tokom dva dana uz ograničenje cene iznajmljivanja vozila od npr. 140 evra. Usluga je dostupna obično samo u skupljim paketima. 

g) Gubitak ključeva: izgubite li ključeve, pokriveno je i dopremanje rezervnih. Podsetimo ovde da u slučaju da ključeve zaključate u automobilu, ponekad je otključavanje pokriveno, a ponekad nije. 

h) Povratak putnika kući: pokrivaju se troškovi puta kući u slučaju da automobil neće biti u voznom stanju nekoliko dana ili se šlepuje kući. Postoje razne vrste uslova po ovom pitanju, pa je najbolje da to sami uporedite.

Posebna ograničenja

Pre potpisivanja ugovora dobro pročitajte sve uslove kako kasnije ne biste došli u neprijatne i skupe situacije. Na primer: 

- „Pomoć na putu“ možete da koristite isključivo ako se u vozilu nalazite vi ili neko od vaših ukućana. Dakle, pozajmite li auto prijatelju i on njime ode u inostranstvo, gde dođe do kvara, postoji mogućnost da „Pomoć na putu“ neće važiti 

- Mnoge usluge možete da koristite samo jednom u toku godine, što znači da ako iskoristite pomoć na letovanju, nećete biti pokriveni kada idete na zimovanje, u selo, itd. 

- Početak važenja. U AMSS morate da se učlanite najmanje šest dana pre puta. Kod ostalih važi nakon 24h ili od trenutka kada vama to odgovara 

- Suma osiguranja i limit pokrića: suma osiguranja je novčani iznos koji predstavlja maksimalnu obavezu osiguravajuće kuće po jednom osiguranom slučaju u toku ugovorenog trajanja osiguranja. ​ 

Limit pokrića je nešto potpuno drugo - on predstavlja ukupnu obavezu osiguravajuće kuće tokom trajanja osiguranja i ugovara se kao ukupan broj pojedinačnih osiguranih slučajeva tokom trajanja osiguranja. Proverite ove stavke kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja. 

Bez obzira koji paket kupite, razlikuju se uslovi kada je u pitanju inostranstvo i Srbija, u smislu maksimalne visine troškova koji će biti pokriveni. Obratite pažnju na te stavke.

Kada „Pomoć na putu“ prestaje da važi?

Pročitajte ugovor i zatražite objašnjenje u slučaju bilo kakvih nejasnoća. Između ostalog, u sledećim situacijama osiguravajuća kuća može da odbije da vam pokrije troškove: 

- Ukoliko je vozač bio pod uticajem alkohola 

- Ukoliko vozač nakon saobraćajne nezgode odbije da se podvrgne ispitivanju alkoholisanosti ili na drugi način sabotira ispitivanje 

- Ukoliko se utvrdi da je vozač bio pod uticajem narkotika 

- Ukoliko do bilo kakvih problema dođe zbog rata, terorizma, nemira, demonstracija, manifestacija (Makedonija, Grčka?) 

- Ukoliko je uzrok kvara prethodno nedovoljno ili nestručno održavanje 

- Ukoliko je do kvara došlo zbog tereta ili tokom utovara, istovara tereta 

- Ukoliko je do kvara ili oštećenja došlo zbog preterane istrošenosti pneumatika, prethodne neispravnosti vozila, nepridržavanja odredaba o zaštitnim merama, itd. 

- Osiguravajuća kuća nije u obavezi da nadoknadi bilo kakvu štetu na vašem prtljagu, za troškove prepakivanja i daljeg transporta, osim ukoliko se ne dokaže da je štetu prouzrokovao serviser koji je pružao pomoć.

Šta uraditi kada dođe do problema?

Prvo zovite kol-centar osiguravajuće kuće kod koje ste kupili „Pomoć na putu“ ili AMSS ako ste se tamo učlanili. 

Objasnite problem i strogo pratite njihova uputstva, kako ne biste došli u situaciju da sami plaćate razne troškove koji bi trebalo da budu pokriveni. 

Grčka je ovde uzeta kao primer budući da naši građani najčešće putuju na odmor u ovu zemlju. Sve napisano važi i za druge države. 

Ako polazite na odmor, želimo vam srećan put!

Izvor: B92, Polovni automobili

e-max.it: your social media marketing partner
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

Hot Slicebox

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Vremenske prilike

Srbija

Danas
14°C
Vazdušni pritisak: 1024 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: SSZ
Brzina vetra: 4 km/h
2019-09-22
25°C
2019-09-23
26°C
2019-09-24
22°C
UV INDEX

Kursna lista

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više