Štampa

Vožnja uvek sa sobom nosi određenu dozu rizika, međutim, na nekim mestima na svetu se ovaj rizik drastično povećava. Predstavljamo vam deset najopasnijih puteva na svetu.

Često su ovi nepristupačni i loše održavani putevi u planinama jedini izbor lokalnog stanovništva, međutim, u naš izbor su ušli i opasni auto-putevi koji se inače smatraju najbezbednijim mestima za vožnju.

1. Strada degli Eroi - Verona i Vićenca, Italija

Strada degli Eroi je izgrađena 1922. kako bi povezivala planinske gradove Italije. Ovo je jedini put na spisku na kome je motorizovani saobraćaj zabranjen. Vožnja po šljunkovitom putu je strogo zabranjena nakon velikog broja nesreća koje su se dogodile tokom 1980-ih. Međutim, i dalje turistički autoobusi tokom leta ovim putem voze najhrabrije putnike koji imaju priliku da uživaju u jedinstvenom pejzažu.

2. Karakoram put - Od Kine do Pakistana

Većina najopasnijih puteva na svetu su visoko u planinama pa je sasvim logično da su i Himalaji dom nekih od njih. Karakoram je zvanično najviši asflaltirani internacionalni put današnjice, a pruža se kroz Ujgur region na severozapadu Kine do severnog Pakistana. Krivudavi put prati mnoge rute istorijskog Puta svile, a klizišta i nepredvidljivo planinsko vreme ga čine jednim od najopasnijih na svetu.

3. Fairy Meadows - Pakistan

Ako bismo pravili listu puteva sa najneprikladnijim nazivom, ovaj bi svakako pobedio jer uprkos njegovom umirujućem nazivu "Vilinske livade", putovanje njegovim okukama će vas držati na ivici sedišta. On počije u pakistanskom selu Tato i prolazi kroz Gilgit-Baltistan region u pakinstanskom delu Kašmira. Tu je i 9 km duga deonica rastresitomg šljunkovitog puta koja je takva od kada je put prvobitno napravljen.

4. Put smrti - Jungas, Bolivija

Za razliku od prethodnika, ovaj put nema krizu identiteta, a njegov naziv je potekao delom od činjenice da se tokom samo 64km spušta čak 3.500 metara. Pošto bolivijsku prestonicu i prašume ne povezuje veliki broj puteva, ova staza se redovno koristi rezultujući u stotinama smrti godišnje, a 2006. godine je procenjeno da na godišnjem nivou na ovom putu pogine između 200 i 300 ljudi.

5. James Dalton autoput - Aljaska, SAD

10 najopasnijih puteva na svetu

 

Put koji je izgrađen uz Trans-aljaskanski cevovod zarad održavanja nije bio namenjen gustom saobraćaju, ali se avanturisti na njega odlučuju jer skoro stiže do Arktika. Međutim, saobraćaj na ovom zemljanom putu svakodnevno čini 150-250 kamiona, a zapravo je bezbedniji zimi kada se pretvori u zaleđenu stazu. Jedina tri grada u blizini ovog puta imaju ukupnu populaciju od 57 ljudi pa se u slučaju nužde ne možete nadati brzoj reakciji.

6. Gois - Ile de Noirmoutier, Francuska

Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš. Ovaj put je jedini put koji povezuje prelepo Île de Noirmoutier ostrvo sa obalom Francuske, a po njemu je moguće voziti samo 1 i po sat pre i 1 i po sat nakon najniže oseke, međutim mnogi vozači pokušavaju da okušaju sreću van tog perioda. Koliko je ovo loša ideja dovoljno pokazuje činjenica da tokom visoke plime ovaj put leži 1.3 do 4 metara pod vodom, a kada se pojavi nad površinom, put je vlažan, klizav i prekriven morskom travom.

7.  Commonwealth Avenue - Kvezon, Filipini

10 najopasnijih puteva na svetu

Ovaj "Autoput ubica" je najširi u državi sa deonicama od deset traka, a iako se ne nalazi ni na planini ni u blizini mora, ipak je jedan od najopasnijih, pre svega jer se na njemu prosto ne primenjuju saobraćajni propisi. Svakodnevni saobraćaj se ovde pretvori u improvizovani haos koji u potpunosti zavisi od vozača jer tokom celog puta postoji tek nekoliko znakova i nijedan semafor, a tu su i pešaci koji se probijaju među automobilima. Gradski prevoz takođe često staje da pokupi bilo kog pešaka koji mu maše, a tokom kišne sezone, loše konstruisani put se pretvara u reku. Svakodnevno se ovde dogodi oko 5 saobraćajnih nesreća.

8. Highway 1 - Od Kabula do Džalalabada, Avganistan

10 najopasnijih puteva na svetu

Ovaj put krivuda kroz celu državu, a najopasniji deo je 100km duga deonica između Kabula i Džalalabada koja se izdiže 600 metara iznad nivoa mora. Nesreće uzrokuje kombinacija uskog krivudavog puta, nagib kroz Kabul klisuru, ali i nemarni vozači koji su željni nepromišljenog preticanja.

9. BR-116 Brazil

10 najopasnijih puteva na svetu

BR-116 je drugi najduži autoput u Brazilu, a u svakom trenutku čak 60 posto ukupnog saobraćaja na njemu čine kamioni i šleperi koji prenose tovar. Slabo plaćene kamiondžije sa prekovremenim radom često konzumiraju alkohol, droge, ali i često zadremaju za volanom što prouzrokuje ogroman broj nesreća.

10. Put kroz Taroko klisuru - Tajvan

10 najopasnijih puteva na svetu

Ovaj put prolazi kroz neke od najlepših delova Tajvana, ali pogled ne sme da vas zavara. Uzani put je namenjen isključivo prolasku jednog vozila, a mimoilaženje sa nadolazećim saobraćajem je čisto kockanje. Oštre nepregledne krivine uzrokuju veliki broj frontalnih sudara, a ni agresivna i promenljiva klima nikako ne pomaže vozačima.

Izvor: mojauto.rs

 

 

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više