Triglav osiguranje

Осигурање.срб

Осигурање.срб

Facebook-u
Twitter-u

Komisija za aktuarstvo održala nezvaničan sastanak na kojem je razmatrano poskupljenje osiguranja od auto-odgovornosti. Zvaničan sastanak osiguravača, gde bi se i sastavio predlog većih cena i uputio NBS na odobravanje, planira se za septembar.

Poskupljuje osiguranje vozila

Poskupljenje osiguranja od auto-odgovornosti za 45 odsto prošle godine, i to nakon nezapamćenih poplava u celoj zemlji, nije zadovoljilo apetite osiguravajućih društava, pa intenzivno smišljaju način kako da izdejstvuju dodatno poskupljenje ove usluge, saznaje Kurir.

Tim povodom predstavnici osiguravajućih društava sastali su se početkom jula sa ciljem da pronađu opravdanje za novi zahtev za poskupljenje auto-osiguranja, iako su zahvaljujući toj vrsti osiguranja prošle godine poprilično napunuli džepove.

Drastičan skok

Naime, osiguravajuća društva su 2014. godine prikupila 22.706.166.000 dinara premija za osiguranje od auto-odgovornosti, što je za tri milijarde više nego u 2013. godini, kad su po ovom osnovu prihodovali 19.573.648.000 dinara. Iako su im se uplate drastično povećale, osiguravajuća društva su na ime odšteta prošle godine građanima isplatila oko 800 miliona dinara manje novca nego u 2013. godini.

Analize komisije

- Na predlog Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije početkom jula sastala se Komisija za aktuarstvo sa ciljem da razmotri mogućnost povećanja cene osiguranja od auto-odgovornosti. Na bazi stava komisije Upravni odbor udruženja donosi predlog i šalje zahtev Narodnoj banci za poskupljenje. Jedan od razloga za sazivanje sastanka je što se posle ukidanja uredbe o maksimalnim iznosima štete na licima dosuđuju veći iznosi odštete na sudu. Drugi razlog je što su sporazumom o osiguranju vozila sa KiM iz Brisela ukinute neke takse, pa su prihodi manji, a troškovi veći. Da se ne bi došlo u situaciju da u fondu nema para za isplatu odštete mora da se napravi analiza - kaže izvor Kurira koji je učestvovao na sednici komisije.

On ističe da, s obzirom na to da su godišnji odmori, na sastanku komisije nije bilo dovoljno članova.
- Nije bilo kvoruma, pa još nema ni zvaničnog predloga. Verujem da sledeći sastanak komisije neće biti pre septembra zbog godišnjih odmora. Tada treba da se prikupe podaci od društava, a onda predstoje analize da li postoji osnov za poskupljenje auto-osiguranja - kaže naš sagovornik.

NBS bez odgovora

U javnosti se spekuliše da osiguravači planiraju da zatraže poskupljenje auto-osiguranja za oko 10 procenata.

Odgovor na pitanje da li je Udruženje osiguravača Srbije podnelo zahtev za poskupljenje obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti potražili smo i u Narodnoj banci Srbije, koja je inače nadležna za odobravanje promene cena osiguranja.

Međutim, do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili.

Zoran Ćirić
NISMO JOŠ ZATRAŽILI POSKUPLJENJE

Zoran Ćirić, portparol Udruženja osiguravača Srbije, kaže da to udruženje od NBS nije ove godine tražilo povećanje cena auto-osiguranja.
- U ovom trenutku Udruženje osiguravača Srbije nije podnelo nikakav zahtev za povećanje cena. Ako se i kad se budu stekli uslovi za to, tad ćemo tražiti poskupljenje. Posao udruženja je da prati da li je tehnička rezerva dovoljna za isplatu odštete građanima. Onog trenutka kad bude ugrožena isplata odštete građanima, tog trenutka ćemo izaći s novim cenama. Da li će to biti za 10 dana, šest meseci ili za godinu dana, videćemo - rekao je Ćirić za Kurir.

Crno na belo
OSIGURAVAJUĆE KUĆE TROSTRUKO ZARADILE

22.706.166.000 dinara prikupile su osiguravajuće kuće na ime premija za osiguranje od auto-odgovornosti prošle godine

7.476.790.000 dinara odštete za auto-osiguranje isplatila su osiguravajuća društva 2014.

19.573.648.000 dinara prikupile su osiguravajuće kuće na ime premija za osiguranje od auto-odgovornosti u 2013.

8.301.349.000 dinara odštete isplatile su osiguravajuće kuće u 2013. godini

3,1 milijardu dinara više naplatili su osiguravajuća društva prošle godine za auto-osiguranje u odnosu na 2013. godinu.

800 miliona dinara manje novca je isplaćeno na ime odšteta prošle godine nego u 2013. godini

Izvor: Kurir

e-max.it: your social media marketing partner
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

Hot Slicebox

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Vremenske prilike

Srbija

Danas
14°C
Vazdušni pritisak: 1024 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: SSZ
Brzina vetra: 4 km/h
2019-09-22
25°C
2019-09-23
26°C
2019-09-24
22°C
UV INDEX

Kursna lista

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više