Štampa

Na niškoj auto-pijaci sada se nedeljom, umesto mnoštva ljudi koji se tiskaju između parkiranih automobila, nalazi mnoštvo vozila.

Na niškoj auto-pijaci više gotovo i nema građana koji sami pokušavaju da prodaju svoje "polovnjake". Uglavnom su tu firme koje polovne automobile uvoze iz Holandije, Italije, Bugarske... Građani koji dovezu automobil da bi ga prodali, parkiraju se pored pijace kako bi uštedeli na pijačnoj naknadi. Domaća vozila, poput "jugića" i "stojadina", kod tih prodavaca mogu se naći po ceni i od 300 evra.

Ponuda nikad bolja, kola jeftina, ali..

Tek po koji kupac se vidi iako polovni automobili nikad nisu bili jeftiniji.

Prodavci, a većina njih je sa dugogodišnjim radnim stažom na auto-pijaci, kažu da ni najgori pesimisti među njima nisu očekivali da će ih zadesiti "ovakva katastrofa".

Jednoglasni su u tvrdnjama da polovni automobili nikada nisu bili jeftiniji i da ponuda nikada nije bila bolja, ali da kupaca nikada nije bilo manje. 

"Tražnja za polovnim vozilima počela je da opada pre tri godine, ali je drastično opala ove godine. Razlog za to nije poskupljenje vozila, već besparica", kaže za Betu jedan od prodavaca Vinko Sibinović. 

Prema njegovim rečima prodavci su već mesecima na velikim mukama koje automobile da uvezu, jer se sve marke loše prodaju. 

"Šanse za prodaju velikih i skupih automobila su veoma male. Građani koji se i reše da kupe vozilo na auto-pijaci traže male i jeftine automobile, a od prodaje takvih automobile gotovo i nema zarade", objašnjava Sibinović. 

Prodavci na niškoj auto-pijaci ogorčeni su visinom nameta koje moraju da plaćaju prilikom uvoza automobila, ali još više ekonomskim stanjem u zemlji. Niko od njih, međutim, ne želi da o tome javno govori, jer bi im kako kažu, "inspekcija koliko sutra zakucala na vrata". 

"Kakav rast plata i zaposlenosti, i strani investitori. Ovde se vidi pravo stanje u zemlji. Kad se plate povećaju i kad privreda krene, poveća se i prodaja, kad privreda krene nizbrdo, prodaja pada. Stanje sada je više nego loše, ono je tragično", ističe jedan od prodavaca koji je želeo da ostane anoniman. 

Retki kupci na niškoj auto-pijaci slažu se sa ocenama prodavaca da su cene polovnih automobila veoma povoljne, ali da su mala i nesigurna primanja stanovnika Niša i okolnih mesta, razlog slabe prodaje automobila. 

"Za 2.000 evra sada možete da birate automobil, a do pre par godina nije bilo automobila ispod tri, četiri hiljade evra", kaže Nišlija Vlastimir Janković.

Izvor: Beta, Blic

Foto: Thinkstock.com

 

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više