Štampa

Da li se sećate evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi? Da li ga imate u automobilu? Na njega smo uglavnom zaboravili, ali propisi za njegovo obavezno posedovanje i dalje važe. Da podsetimo: evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi je obavezan dokument i zakosni je propisano da se nalazi u svakom vozilu - ko ga nema, sledi kazna i do 50.000 dinara!

Evropski izvestaj

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi je obrazac koji se koristi svuda u Evropi umesto policijskog zapisnika. Ukoliko dođe do nezgode sa manjom materijalnom štetom, koja je manja od 500 evra, učesnici popunjavaju ovaj izveštaj.

Treba znati da je to prema Članovima 172. i 173. Zakona o Bezbednosti saobraćaja i obaveza ukoliko na lice mesta ne dolazi policijski službenik.

Vozači koji su učestvovali u saobraćajnoj nezgodi sa manjom materijalnom štetom popunjen i potpisan izveštaj mogu da koriste kod osiguravajućih kompanija kao osnov za isplatu štete, pošto ima istu važnost kao policijski zapisnik.

Izveštaj o saobraćajnoj nezgodi sadrži skicu i specifikaciju oštećenja na vozilu, kao i izjave učesnika kojima se potvrđuje odgovornost jednog od vozača za udes.

Ukoliko učesnici saobraćajne nezgode ne mogu da se dogovore oko specifikacije oštećenja i odgovornosti za udes i obostrano potpišu Izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, neophodno je pozvati policiju da izvrši uviđaj.

Ako u saobraćajnoj nezgodi ima povređenih osoba i ako je pričinjena veća materijalna šteta, takođe je obavezno pozvati policiju da izvrši uviđaj.

Ne zaboravite da je ovaj dokument prema Članu 101. Zakona o obaveznom osiguranju takođe obavezan, i dužni ste da ga pokažete službenom licu na uvid. Ukoliko ga nemate, može uslediti novčana kazna od 10.000 do čak 50.000 dinara.

Izvor: Moj Auto

e-max.it: your social media marketing partner