Triglav osiguranje

Осигурање.срб

Осигурање.срб

Facebook-u
Twitter-u

Leta su poslednjih godina postala veoma topla, pa je zbog toga u našim ljubimcima vožnja na 30 i više stepeni bez klima uređaja postala i opasna. Da ne biste narednih meseci bili bolesni, posetite preventivno servis, koji će detaljno proveriti celokupni sistem hlađenja u vašem vozilu.

Zašto auto klima može biti opasna

Auto klima zahteva redovno održavanje kao i svaki drugi deo automobila. Pre početka sezone, obavezna je kontrola u ovlašćenom ili specijalizovanom servisu.

Vozači su se setili klime tek ovih dana. Tada su neki od vas uočili probleme: ili klima ne hladi dovoljno ili vazduh koji ubacuje u kabinu prosto zaudara.

Takođe, u ponudi je sve više polovnih automobila iz uvoza koji imaju klimu, ali ona ne radi.

Kako održavati ispravnost klima uređaja, i koliko košta njihovo redovno održavanje? Čak 90 odsto naših vozača ne znaju da rukuju klima-uređajem.

Mnogim vozačima nije poznata činjenica da je nužno koristiti klimu tokom cele godine. Zimi ona odlično odmagljuje stakla, a sa druge strane je vrlo dobro da klima-uređaj radi kada je spoljna temperatura ispod 0 C, kada dolazi do pada pritiska u sistemu klima uređaja i do gubitka rashladne smeše na klimama koje se neredovno koriste.

Klima uređaji ne mogu biti hermetički zatvoreni, pa je gotovo uobičajeno da većina novih klima već posle dve godine izgube trećinu rashladnog sredstva, čime sistem gubi na efikasnosti. Da biste to sprečili, uključite par puta nedeljno klima uređaj na dva do tri minuta. Time ćete produžiti životni vek kompresora, i sprečiti da dođe do gubitka gasa i ulja – fluidne smeše.

Zašto auto klima može biti opasna

Većina vozača startuje klimu tek u maju, pa se često dešava da kompresor nema dovoljno ulja i gasa. Naime, rashladna tečnost je u stvari precizno određena smeša gasa i ulja, tako da se, prilikom curenja smeše iz sistema, pored gasa gubi i ulje, zbog čijeg nedostatka strada najskuplji deo celokupnog sistema – kompresor.ž

Samim stradanjem kompresora on prouzrokuje još oštećenja na sistemu: na filteru, sušaču, te ekspanzivnom ventilu, i zahteva radove na čišćenju celog sistema. Samo ispuštanje rashladne smeše vozač ne može da primeti, zbog čega je preporučljivo proveravati klimu bar jednom godišnje u specijalizovanim servisima za klime.

Optimalna klimatizacija može ostvariti samo ako svi delovi i sklopovi klime zajedno i usklađeno funkcionišu. Skupe kvarove je moguće izbeći redovnim korišćem klime, potrebno ju je uključivati tokom cele godine.

Dopunjavanje klima može biti rizično, pogotovo što to kod nas rade nestručni majstori. Često se vrši dopunjavanje neodgovarajućim uljima, čak i freonima koji nisu predviđeni za auto klime. Naime, pogrešno je što se u nekim servisima dopunjuje samo gas, a potrebno je da se ispoštuje propisani odnos ulje-gas, što je različito kod svakog modela klima uređaja.

Takođe, veoma je teško utvrditi koja je količina gasa i ulja u sistemu. Zbog svega toga, veoma je mudro da ovaj delikatni i važni deo vašeg automobila prepustite nekom proverenom servisu za klima uređaje u Beogradu.

Osim toga, nemojte zaboraviti da se lišite smrada iz klime, i to kompletnim pranjem (a ne prskanjem) instalacija za protok vazduha do putničkog prostora, za koji valja izdvojiti oko 2,500 dinara.

Smrad iz klime znači da su u sistemu opasne gljivice i virusi

Nije preporučljivo uključivati klimu kada motor automobila nije zagrejan, ili kada automobil stoji ili mili u koloni. Ako baš morate da uključite klima uređaj, podesite strujanje vazduha na minimum.

Kod povremenih uključivanja ili vožnji na kratkim relacijama, isparivač nema dovoljno vremena da se osuši, a upravo je vlažan isparivač podloga za razvoj bakterija, virusa i gljivica koje počnu da zaudaraju kada se namnože, pošto dolazi do raspadanja.

Ukoliko virusi ili bakterije dospeju do dece, moguća su veoma ozbiljna oboljenja sa neizvesnim tokom oporavka. Zbog toga su jednim delom u pravu svi oni koji ne uključuju klimu kada su deca u kolima, ili oni koje volite.

Da biste smanjili mogućnost da vam se pre sledećeg servisa pojave gljivice i bakterije, nužno je da isključite klimu par minuta pre prestanka vožnje, čime ćete omogućiti isparivaču dovoljno vremena da se osuši.

Rak-rana naših servisa je nekvalifikovani kadar. U srednjim školama specijalizovanim za obuku na sistemima za grejanje i hlađenje ne uče se auto klime kao poseban predmet, a one to svojom kompleksnošću svakako zaslužuju.

Kod nas su se u poslednje 2-3 godine pojavili "majstori" za servisiranje i popravku auto klima, ali je notorna činjenica da većina njih nemaju čak ni osnovno znanje iz ove oblasti. Najveći broj ovih majstora regrutuje se iz tzv. "frižiderdžija" koji su uglavnom električari, dok rad na auto klimama takođe podrazumeva dobro poznavanje automobila.

Skupe kvarove je moguće izbeći redovnim korišćem klime, potrebno ju je uključivati tokom cele godine. Kod kupovine polovnjaka iz uvoza, koji sve češće u opremi imaju i pomenutu klimu, treba obratiti pažnju na funkcionisanje iste, jer su popravke veoma skupe i neretko dosežu iznose od gotovo 700 do 800 €.

U nekim slučajevima klima se ne može popraviti

Izuzetno je važno u kom je trenutku klima prestala da hladi.

Ako se to dogodilo dok je klima bila uključena, rashladna tečnost je iscurila na strani visokog pritiska i tada nema mogućnosti za dopunjavanje.Ako se smeša izgubila na strani niskog pritiska, tada je moguće dopuniti sistem, ali samo po strogo utvrđenim parametrima.

Najveći problem je činjenica da vozači ne obavljaju redovan (dvogodišnji) servis ili na 50.000 pređenih kilometara, na kojima se ispituje čak 17 operacija celokupnog sistema.

Potrebno je jednom godišnje raditi i tretman čišćenja isparivača i izduvnih tunela od algi i bakterija. Zamena polenskog filtera se preporučuje na 10.000 pređenih kilometara.

Dakle, servisiranje klime zahteva redovno i stručno održavanje. Po pravilu bi klima uređaj trebalo da traje koliko i automobil, a ako se klima zapusti, onda će vas iznenaditi znatnim troškovima.

Izvor: n1info

 

e-max.it: your social media marketing partner
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Vremenske prilike

Srbija

Danas
20°C
Vazdušni pritisak: 1015 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: JI
Brzina vetra: 6 km/h
2019-10-18
25°C
2019-10-19
26°C
2019-10-20
27°C
UV INDEX

Kursna lista

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više