Štampa

Giganti sad traže način da sačuvaju ulogu vozača u kolima

Kompanija “Dženeral motors” odložila je početak prodaje “kadilaka” koji bi se samostalno kretao putem, što je pre dve godine bilo najavljeno za ovogodišnju jesen.

Ta kompanija nije objavila razlog odlaganja, a ranije je rekla da želi da usavrši metod koji će obezbediti da vozač obraća pažnju na put, čak i kada je autopilot uključen.

Istraživanja su pokazala da su nepažnja i preterano oslanjanje na tehnologiju uzrok udesa u nizu oblasti u kojima je automatizacija odmakla, a aktivna pažnja je potrebna i za vožnju.

Primer je pogibija Džošue Brauna iz Kantona u Ohaju, vlasnika tehnološke kompanije koji je nedavno poginuo u svom automobilu “tesla” jer autopilot nije reagovao na prepreku na putu. Braunov automobil se sudario sa kamionom i smatra se da je pravi razlog sudara bila opuštenost vozača uz potpuno oslanjanje na autopilota.

Kompanija “Tesla” je zato upozorila vozače da drže ruke na volanu iako je autopilot uključen ili će vozilo automatski usporiti, a na kraju i zaustaviti.

Kompanija “Audi” planira da 2018. godine za model A7 napravi sistem koji će nadzirati lice vozača i pokrete očiju, a zatim i usporiti auto ukoliko kompjuter utvrdi da vozač ne obraća pažnju.

audi autopilot

Dženeral motors” priprema sistem “super kruz” koji će, uz pomoć kamera i radara držati auto na sredini kolovozne trake i na bezbednoj udaljenosti od drugih vozila. Sistem će zaustavljati auto ako se saobraćaj zaustavi i ponovo ga pokretati kada saobraćaj krene, ali će moći da se koristi samo na auto-putevima sa odvojenim kolovoznim trakama.

GUGL” DRUGIM SMEROM

Na drugoj strani izdvaja se tehnološka kompanija “Gugl” koja pravi potpuno automatsko vozilo.

Po njihovoj viziji taj automobil uopšte ne bi imao ikakve komande dostupne putnicima.

Izvor: novosti.rs

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više