Triglav osiguranje

Осигурање.срб

Осигурање.срб

Facebook-u
Twitter-u

Kada tehnologija autonomnih vozila bude zadovoljavala ekonomske parametre, brojne industrije će morati da se pripreme za promene, uključujući i industriju osiguranja.

Pored retkih Gugl samoupravljujućih automobila, autonomna vozila, (skraćeno A.V.) uglavnom su bila predmet futurističkih akcionih filmova. Ta fiktivna budućnost zapravo postaje sadašnjost.

Ograničen broj autonomnih automobila Volvo KSC90s će biti na putevima ove godine. Audijeva samoupravljajuća limuzina A8 će se naći na tržištu 2017. godine. Tesla  planira da proizvede potpuno autonomna vozila u 2018. godini.  Direktori u kompanijama Ford i DŽeneral Motors očekuju da proizvedu potpuno autonomna vozila do 2020. Američki sekretar za saobraćaj rekao je 2015. godine na sajmu automobila u Frankfurtu da očekuje da će samoupravljajući automobili biti u upotrebi širom sveta do 2025. godine.

Revolucija u auto industriji

Međutim, predviđa se da će do 2025. godine, dominantna prodaja tih vozila najverovatnije biti ne od strane fizičkih lica, već u komercijalne svrhe ili radi opremanja javnih voznih parkva.

Dok proizvođači  usavršavaju svu ovu autonomnu tehnologiju, ostatak sveta će se osećati udobno u vozilima Zipkar-a, Car2Go, Uber-a i Lift-a. Trenutno se radi na spajanju ta dva problematična koncepta, a rezultat će biti velike promene u svetu kakav poznajemo.

Automobili bez vozača eliminišu ljudsku grešku i ljudske mane kao što su nestrpljivost i prebrza vožnja, ali i slanje tekstualnih poruka u toku vožnje, pa se očekuje da broj nesreća opadne. U kombinaciji sa ukupnim smanjenjem ličnog vlasništva nad automobilima, smatra seda će - na kraju – sve ovo izazvati drastičan preokret u industriji auto osiguranja.

"Sada svi pokazuju zabrinutost", rekao je Džon Luker, analtičar globalnog napretka i tržišta u Deloit Konsaltingu.

"Polovina svih premija će nestati! Industrija će se naglo razvijati! Tržišne granice će nestati! A mi govorimo, "Pa, vreme je. "

Ipak, stvarnost je mnogo jasnija. Životinje će i dalje istrčavati na autoputeve, zalutale golf i teniske loptice će i dalje udarati u šoferšajbne, krađe automobila neće nestati . I naravno, automobili se mogu pokvariti ili hakovati. Potrebe za osiguranjem će biti ,kao i uvek, ali mogućnosti osiguranja će se promeniti na različite načine.

"Tu će doći do zabuna u razlikovanjutipova neživotnih osiguranja i osiguranja lica", rekao je Džejms Guszcza, glavni naučnik u Deloit Konsaltingu u SAD-u.

Uber i Volvo takođe su najavili  planove za pokretanje flote od 100 samostalnih Uber vozila u Pitsburgu do kraja leta. Cilj je da se na kraju eliminišu svi ljudi vozači. Kada se to desi, iz Ubera kažu da će njihova usluga biti mnogo jeftinija i široko dostupna tako da će se smanjiti potreba za vlasništvom nad ličnim automobilom.

Istraživači se slažu sa ovim. Izveštajem Barklis Banke iz 2015. godine  je zaključeno da će prodaja automobila  opasti za čak 40 odsto u narednih 25 godina, usled porasta kupovina porodičnih autonomnih vozila, zajedničkih autonomnih vozila, i udruživanja pri kupovini autonomnih vozila  (konkretno Waze Carpool bez vozača). Iz Barklisa procenjuju da bi jedan ovakav zajednički, spojeni automobil zamenio sadašnjih 17 vozila.

Međutim, ima dobrih vesti za proizvođače automobila - MekKinsi izveštaj iz januara 2016. sugeriše da se pad  prodaje privatnih vozila može nadoknaditi povećanom prodajom „zajedničkih vozila“ kompanijama i javnim preduzećima. Ta vozila će se menjati daleko češće  zbog česte upotrebe. U izveštaju je zaključeno da bi celokupna globalna prodaja automobila mogla pasti sa sadašnje godišnje stope rasta od 3,6 odsto na 2 odsto do 2030. godine.

Suština je da dok neko shvati kako da napravi Star Trek transporter, automobili i kamioni će i dalje biti žila kucavica privrede i društva. Način na koji ih koristimo će se menjati, a industrija se treba prilagoditi svakom od ovih načina.

Kao lančana reakcija domina, revolucijauprevozuće zadati udarce različitim sektorima industrije.

Autor: autoosiguranje.info

e-max.it: your social media marketing partner
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Vremenske prilike

Srbija

Danas
20°C
Vazdušni pritisak: 1016 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ISI
Brzina vetra: 4 km/h
2019-10-19
26°C
2019-10-20
27°C
2019-10-21
28°C
UV INDEX

Kursna lista

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više