Štampa
Sajam u Frankfurtu

Do frankfurtskog auto-salona ostalo je nekoliko sedmica, a lista proizvođača koji će izostati sa ovogodišnje manifestacije, sve je duža.

Kada se 16. septembra otvore kapije sajma u Frankfurtu, posetioci neće biti u prilici da uživo razgledaju modele najmanje devet poznatih svetskih auto-brendova.

Na ovogodišnjem salonu neće učestvovati Peugeot, DS, Infiniti, Jeep, FIAT, Alfa Romeo, Mitsubishi, Volvo i Nissan. Zbirno, ovi proizvođači sa svojim modelima pokrivaju čak 20% evropskog automobilskog tržišta.

Auto-salon u Frankfurtu po svom značaju i veličini spada u sam vrh svetskih sajmova automobila, a uz onaj ženevski najvažnija je manifestacija tog tipa na evropskom tlu, pa se postavlja pitanje kakva je računica pomenutih brendova koji ove godine neće imati svoje izložbene štandove?

Jedan od razloga izostanka su svakako visoki troškovi učešća, s obzirom da je za izlagače frankfurtski salon izuzetno skup.

"Onima koji u auto-kompanijama donose odluke o učešću na sajmovima automobila postaje sve teže da velike troškove opravdaju efektima koji ovi događaji imaju na prodaju njihovih vozila", objašnjava analitičar Ijan Flečer iz IHS Markita.

U razgovoru za Automotive News Europe, Flečer kaže da je veliko pitanje u kojoj meri se poseta potencijalnih kupaca sajamskim halama direktno odražava na kasniju prodaju automobila.

On smatra da većina kupaca do informacija o automobilu za koji su zaintersovani danas dolazi preko Interneta, a ne u neposrednoj komunikaciji na sajamskim štandovima.

Nekada su veliki sajmovi automobila bili mesto gde su se kupci po prvi put sretali sa novim modelima i gde su bili u prilici da se upozanju sa svim detaljima o vozilu koje ih interesuje.

Danas su ovakve izložbe izgubile prvobitan značaj, jer proizvođači sada brže, jeftinije i efikasnije mogu da dopru do svoje ciljne grupe koristeći Internet i društvene mreže kroz koje mogu precizno da targetiraju potencijalne kupce.

Zato su se sa pravom zapitali: zašto bismo trošili milione evra na statične prezentacije pod sajamskim kupolama, kada za znatno manju sumu novca možemo da napravimo efikasan promotivni spot i da ga precizno plasiramo našoj publici preko mreža kao što su Facebook, Twitter, YouTube?

Osim toga, proizvođači automobila sada sve češće organizuju premijere novih modela na sopstvenim malim manifestacijam, nezavisno od sajmova, gde mogu neposrednije da uspostave interakciju sa grupom kupaca koji su zainteresovani samo za taj automobil.

Da li sve ovo znači da tradicionalni saloni automobila postepeno odlaze u istoriju? Ne nužno, ali ne treba da nas iznenadi ako u bliskoj budućnosti budemo svedoci velikih koncepcijskih promena na ovim događajima, sa ciljem da se zadrže izlagači, ali i publika, jer su i jedni i drugi podjednako važni za organizatore.

Izvor: B92.net

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više