Štampa
Srbija sigurno neće uvoditi vinjete za autoput

Srbija nije spremna da naplaćuje putarinu na regionalnim i lokalnim putevima, te sigurno neće uvoditi vinjete na autoputu, rekla je danas ministarka Zorana Mihajlović.

Kako je objasnila, ako bi u ovom trenutku bile uvedene, saobraćaj bi u velikom delu bio prebačen na regionalne puteve.

„To bi značilo da bi se dodatno oštetili još nesređeni regionalni putevi, a mi svakako ne bismo mogli od naših građana da naplaćujemo regionalne puteve. To su razlozi zašto smo se opredelili da ostanemo na zatvorenom sistemu i pre svega na elektronskoj naplati putarine (ENP)”, rekla je potpredsednica vlade novinarima nakon otpočinjanja radova na gradnji pruge Beograd – Budimpešta.

Podsetila je da se pre tri godine razgovaralo o tome šta može da se uradi da protok automobila bude mnogo brži na autoputu nego što je tada bio, da su zatim urađene mnoge analize, te da se Srbija opredelila za ENP.

„Pre tri godine, bilo je između pet i sedam odsto naplate ENP, danas je to 40 odsto. To je bila suština i to je jedan razlog, a drugi razlog, koji stalno ponavljam, jeste to što mi još nismo spremni da naplaćujemo putarinu na regionalnim i lokalnim putevima, a takođe samo manji broj država u EU koristi vinjete”, rekla je Mihajlović.

Izvor: Tanjug

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više