Štampa
Otvorena vrata za oldtajmere: Moguće uvesti i Golf 2

Izmenjena je Uredba o uvozu motornih vozila, a najvažnija novina je to da se svaki automobil stariji od 30 godina sada automatski smatra oldtajmerom i može da se uveze bez obzira na to što ne ispunjava Euro 3 standard, piše sajt Polovni automobili.

Uredba je izmenjena tako da je sada omogućen uvoz automobila koji su 1987. godište i stariji, uz uslov da vozila moraju da budu očuvana i u ispravnom stanju.

Koja su nova ograničenja za uvoz oldtajmera?

Kada se uvoze polovni automobili, Euro 3 ograničenje ne važi za vozila od istorijskog značaja, kolekcionarske primerke i oldtajmere.

To su vozila:

1) koja su proizvedena pre trideset i više godina,

2) koja su očuvana i održavana u originalnom i ispravnom stanju, i

3) koja predstavljaju svojevrstan materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i društvenog nasleđa.

Osnovni problem br. 1 - uslov "očuvan i u ispravnom stanju"

Dakle, ne možete da uvezete, na primer, nekog Golfa 2 koji je zarđao, udaren, motor treba da se popravi i slično, pa ste izračunali da možete u Srbiji u svojoj garaži i uz mala ulaganja da ga dovedete u vozno stanje.

Tu se opet javlja onaj prateći problem, tako karakterističan za Srbiju, a to su propisi koji nisu dovoljno jasni i koji ne sadrže sve neophodne informacije.

U ovoj Uredbi piše da je dokaz da se radi o:

a) očuvanom i održavanom u originalnom i ispravnom stanju

b) vozilu koje predstavlja svojevrstan materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i društvenog nasleđa

...potvrda koju izdaje Muzej automobila u Beogradu.

Dakle, ovo bi trebalo da bude odgovor svima koji su planirali da postave sledeća pitanja: Ko će i kako odlučivati da li je auto očuvan i održavan u originalnom i ispravnom stanju? Da li će se to obavljati na AMSS ispitivanju koje prolaze svi automobili koji se uvoze? Da li će važiti isti kriterijumi?

Osnovni problem br. 2 – gde naći takav auto?

Ovaj problem je u direktnoj vezi sa problemom br. 1 - nećete moći da uvezete nekog "krša" iz 1987. godine, da ga sredite i vozite kao auto za svaki dan.

Popravljanje i održavanje automobila u inostranstvu skuplje je nego kod nas, veće su dažbine za registraciju starih vozila koja mnogo zagađuju (osim ako nisu registrovani kao oldtajmeri, ali to je posebna priča), a i cene novijih su osetno niže, plus veće plate i povoljniji krediti...

Zato ideja o pronalasku nekog super-jeftinog i očuvanog tridesetogodišnjaka baš nije tako lako izvodljiva.

Uostalom, svako može na stranim oglasima da pronađe auto kakav želi i da zatim proveri ispunjava li uslove za uvoz kao oldtajmer.

Kako se određuju carina i porez za oldtajmere?

Pravila su ista kao za sva druga putnička vozila. Carina se ne plaća ukoliko je automobil proizveden na teritoriji Evropske unije, a porez je 20 odsto.

Kako se određuje cena oldtajmera?

Kao osnovica za određivanje uvoznih dažbina uzima se cena na kupoprodajnom ugovoru ili fakturi, ali carinici mogu da posumnjaju u realnost navedene cene.

Tada će na osnovu kataloga ili na drugi način pokušati da procene realnu vrednost vozila, a mogu da zatraže i pomoć Muzeja automobila Beograd.

Realna vrednost zavisi od brojnih faktora, uključujući i stanje automobila.

Kako je bilo do sada?

Dosadašnja uredba o uvozu motornih vozila dozvoljavala je uvoz vozila od istorijskog značaja i kolekcionarskih primeraka, koji ne ispunjavaju Euro 3 normu.

Tu su se ubrajala sledeća vozila:

1) proizvedena do 31. decembra 1970. godine

2) uvedena u proizvodnju kao model do 31. decembra 1970. godine, bez obzira na stvarnu godinu proizvodnje pojedinog primerka, ili

3) koja predstavljaju svojevrstan materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i društvenog nasleđa

Dakle, ako je automobil proizveden pre 31. decembra 1970. godine, mogli ste da budete sigurni da se smatra oldtajmerom, kao i da možete da ga uvezete. Ukoliko je automobil bio mlađi, ali je taj model počeo da se proizvodi pre navedenog datuma, mogli ste takođe da ga uvezete.

Čak i u slučaju da vozilo nije ispunjavalo ni jedan od ovih uslova, ali je "predstavljalo svojevrstan materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i društvenog nasleđa", bilo je dozvoljeno vlasniku da ga uveze i registruje u Srbiji.

U ovu kategoriju spadala su maloserijska vozila, veoma retki primerci određenog modela i slično.

Potvrda pre kupovine

Da ne biste sebe doveli u situaciju da kupite automobil koji ne možete da uvezete, potvrdu od Muzeja najbolje je nabaviti pre potpisivanja ugovora.

Naravno, potvrda je neophodna na granici, kada započinjete proceduru uvoza.

Izvor:B92.net

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više