Štampa
Peugeot i Citroen kupili fabriku u Maleziji

Francuska PSA grupacija (Peugeot i Citroen) kupila je većinski udeo akcija u malezijskoj fabrici kojom upravlja lokalna grupa Naza.

Cilj PSA je da ovim potezom poveća svoj prisustvo u Jugoistočnoj Aziji, objavile su obe kompanije.

PSA već nekoliko godina sarađuje sa Naza, u fabrici u mestu Gurun na severu države se proizvodi nekoliko modela francuske grupacije za prodaju u regionu.

Kupovinom većinskih akcija fabrike, čiji je godišnji kapacitet proizvodnje 50.000 jedinica, PSA je učinila Maleziju glavnim proizvodnim čvorom u Jugoistočnoj Aziji.

Naza će nastaviti da prodaje Peugeot i Citroen automobile, kao i medijom brend ove grupacije DS u Maleziji i istražiti mogućnost proširenja na ostala tržišta u regionu.

Nije saopštena visina ugovora koji je u ponedeljak potpisan u Kuala Lumpuru, na događaju kojem je prisustvovao i premijer Malezije Nadžib Razak.

PSA nije saopštio ni koliki je tačno udeo akcija kuplje, već samo da je veći od 50 odsto.

Jugoistočna Azija je region koji čini deset zemalja sa više od 600 miliona stanovnika, u kojem raste moće srednje klase, a svetski proizvođači automobila se trkaju da povećaju svoje prisustvo na tržištu.

Dok je PSA na globalnom nivou zabeležio porast prodaje od 15% prošle godine, u Jugoistočnoj Aziji je doživeo pad.

Francuzi su svojevremeno želeli da postanu vlasnici i lokalnog proizvođača autonobila Protona, ali je on na kraju završio u kineskim rukama (Geely).

Proton je drugi lokalni proizvođač Perodua su dogo bili dominantni na automobilskom tržištu Malezije, ali su se mučili prethodnih godina zbog jake konkurencije japanskih, južnokorejskih i evropskih kompanija.

Izvor:B92.net

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više