Štampa
Naplata štete posle sudara ubuduće jednostavnija i jeftinija

Zapisnik o saobraćajnom udesu ubuduće će elektronski biti prosleđen osiguravajućim društvima u kojima su učesnici udesa osigurali svoje vozilo i građani neće morati zbog toga da odlaze u MUP, a biće oslobođeni i pratećih troškova, izjavio je za N1 Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije.

Ćirić je u Danu uživo objasnio da će naplata štete tako postati brža, jednostavnija i jeftinija.

Udruženje osiguravača je u saradnji sa MUP-om izradilo elektronsku aplikaciju, testirali su je i prema Ćirićevim rečima, sve savršeno radi. Osiguravači će putem te aplikacije moći da dobiju zapisnik i kompletnu policijsku dokumentaciju vezanu za naknadu štetu.

Na oštećenim građanima je samo da odu u osiguravajuće društvo, podnesu zahtev i, ukoliko je potrebno, dokumentaciju koja prevazilazi policijsku.

Ćirić očekuje da će policijski zapisnici, putem elektronske aplikacije, osiguravačima stizati u roku od 10 do 15 dana, a da će građani dobiti naknadu štete u roku od tri do četiri nedelje.

Objasnio je i da je situacija nešto drugačija ukoliko u udesu ima povređenih ili poginulih, jer to onda nije prekršaj, nego krivica i dokumentacija se u tim slučajevima pribavlja od tužilaštva.

Udruženja osiguravača je, međutim, već omogućilo da se od sva tri tužilaštva u Beogradu dokumentacija pribavlja elektronskim putem, a plan je da se ta vrsta saradnje proširi na teritoriju cele Srbije.

Ćirić je naveo i da je Udruženja osiguravača doniralo MUP-u svu neophodnu opremu, potrebnu za rad na terenu, kako bi se izradili elektronski zapisnici.

Izvor: rs.n1info.com

e-max.it: your social media marketing partner