Štampa
Legalizacija marihuane povećava broj saobraćajnih nesreća

Pre nekoliko dana konzumiranje marihuane je legalizovano i u Kanadi, a dok traju polemike da li je to dobro/loše za društvo, što se tiče saobraćaja situacija je više nego jasna.

Prema istraživanju Nezavisne agencije za bezbednost u saobraćaju (IIHS) i instituta HLDI, podaci pokazuju da su u državama SAD u kojima je upotreba marihuane legalizovana saobraćajne nesreće češće nego u državama u kojima je ovaj opijat i dalje iligelan.

U dva odvojena istraživanja sprovedena u periodu od 2012. do 2017. godine fokus je bio na podacima prikupljenom od osiguravajućih kuća.

Prvo istraživanje je proučavalo nivo učestalosti osiguranih vozila u saobraćajnim nesrećama, a druga udeo nesreća u kojima je policija prijavila zloupotrebu marihuana.

U prvom istraživanju rezultati su pokazali da je nakon legalizacije marihuane broj saobraćajnih nesreća "skočio" za otprilike šest (6) odsto u Koloradu, Oregonu, Nevadi i Vašhingtonu, a za komparativno poređenje uzete su susedne savezne države koje zabranjuju upotrebu marihuane - Ajdaho, Montana, Juta i Vajoming.

U drugom istraživanju policija je u Koloradu, Oregonu i Vašingtonu prijavila čak 5,2% više saobraćajnih nesreća na milion incidenata u poređenju sa susednim državama.

Obe studije su u obzir uzele demografske razlike, podatke o zaposlenosti, kao i stanje vremenskih prilika u posmatranom periodu.

S obzirom da marihuana utiče na ponašanje vozača za volanom, njeno konzumiranje bi bez sumnje trebalo tretirati kao upotrebu alkohola.

Izvor: b92.net

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više