Štampa
Električni automobili će se uskoro puniti za samo 10 minuta

Kada su električni automobili u pitanju vozači su obično najviše zabrinuti za to koliko rastojanje neki model može da pređe sa jednim punjenjem.

 

Moderniji automobili imaju veće kapacitete, ali je punjenje i dalje jedan od najkompleksnijih problema, budući da, iako se bitno popravilo, i dalje zahteva više vremena za punjenje nego što je potrebno da se u standardne automobile natoči gorivo.

Zahvaljujući istraživačima sa Univerziteta Pen Stejt to bi uskoro moglo da se promeni, budući da oni veruju da su pronašli rešenje za ovaj problem.

Njihova nova baterija je u stanju da za samo 10 minuta nadoknadi 80 odsto kapaciteta energije. Iako je punjenje običnog rezervoara i dalje brže, radi se o značajnom napretku koji bi mogao da umanji zabrinutost kod vozača električnih automobila, piše Ubergizmo.

Rešenje ne podrazumeva super-punjenje za litijum-jonske baterije, budući da se, kada se to pokuša, formiraju takozvani "litijumski tanjiri" koji umanjuju kapacitet baterije.

Rešenje bi, tvrde istraživači, moglo da bude u zagrevanju baterije do visokih temperatura, budući da se tako sprečava formiranje "tanjira".

Baterije su, tokom testiranja bez zagrevanja, počele da formiraju "tanjire" posle 60 ciklusa, da bi se nakon zagrevanja uspelo da se baterije napune čak 2.500 hiljade puta, a da se litijum "tanjiri" ne formiraju.

Iako još uvek nije sigurno da bi ova tehnologija brzog punjenja mogla da se koristi u budućnosti, stručnjaci sa Pen Stejt univerziteta veruju da će vreme punjenja uskoro uspeti da skrate na pet minuta, prenosi PC Press.

Izvor: pcpress.rs

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više