Facebook-u
Twitter-u

Način obračunavanja bonusa i malusa u osiguranju od autoodgovornosti definisani su Odlukom o osnovnim kriterijumima bonus-malus sistema, podacima za primenu tog sistema i najvišem bonusu („Sl. glasnik RS“, br. 24/2010 i 60/2011).

Bonus-malus sistemom smatra se utvrđivanje visine premije osiguranja od autoodgovornosti određenog vozila primenom odgovarajućeg premijskog sistema u zavisnosti od toga da li je osiguranik u prethodnom periodu imao prijavljenu štetu po osnovu ovog osiguranja za to vozilo a za koju je on odgovoran.

Prijavljenom štetom smatra se šteta koja je u prethodnom periodu rešena (delimično ili u celosti) ili rezervisana, a za koju je društvo za osiguranje utvrdilo odgovornost osiguranika društva.
Prethodni period je sledeći period:

-    za ugovore o osiguranju zaključene od 1. februara do 30. aprila tekuće godine - period od 1. januara do 31. decembra prethodne godine;
-    za ugovore o osiguranju zaključene od 1. maja do 31. jula tekuće godine - period od 1. aprila prethodne godine do 31. marta tekuće godine;
-    za ugovore o osiguranju zaključene od 1. avgusta do 31. oktobra tekuće godine - period od 1. jula prethodne godine do 30. juna tekuće godine;
-    za ugovore o osiguranju zaključene od 1. novembra tekuće godine do 31. januara naredne godine - period od 1. oktobra prethodne godine do 30. septembra tekuće godine.

Visina premije koja se ugovara primenom bonus-malus sistema utvrđuje se kao proizvod premije osnovnog (četvrtog) premijskog stepena i koeficijenta premijskog stepena iz Tabele 1., a prema sledećem obrascu:        

Pbm = Po * ki

pri čemu je:
Pbm - premija utvrđena primenom bonus-malus sistema,
Po - premija osnovnog (četvrtog) premijskog stepena,
ki - koeficijent.

Tabela 1.: Koeficijenti premijskih stepena

Premijski stepeni (i) Koeficijenti premijskih stepena (ki)
1 0.85
2 0.90
3 0.95
4 (osnovni premijski stepen) 1
5 1.15
6 1.30
7 1.50
8 1.70
9 1.90
10 2.10
11 2.30
12 2.50

Društvo za osiguranje ugovara premiju osiguranja od autoodgovornosti osnovnog (četvrtog) premijskog stepena sa osiguranikom koji:
-    prvi put za određeno vozilo zaključuje ovo osiguranje;
-    prvi put za novonabavljeno (novo ili već korišćeno) vozilo zaključuje ovo osiguranje a nema pravo prenosa premije odgovarajućeg premijskog stepena u skladu sa ovom odlukom;
-    obnavlja ovo osiguranje koje je bilo zaključeno na period kraći od jedne godine ako za to osiguranje nije prijavljena šteta, a nema pravo prenosa premije odgovarajućeg premijskog stepena u skladu sa ovom odlukom;
-    ima prekid u ovom osiguranju u okviru iste premijske grupe duži od tri godine.

Ako je osiguranje od autoodgovornosti za određeno vozilo zaključeno na period od najmanje godinu dana a u prethodnom periodu nije bilo prijavljenih šteta, odnosno ako prekid ovog osiguranja nije trajao duže od tri godine, a od početka važenja prethodne polise do isteka prethodnog perioda nije bilo prijavljenih šteta - osiguraniku se za sledeći period tog osiguranja odobrava jedan premijski stepen niže od premijskog stepena po prethodnoj polisi, a najviše do prvog premijskog stepena (najviši bonus).

U slučaju da je u prethodnom periodu bilo prijavljenih šteta bez obzira na trajanje osiguranja od autoodgovornosti po kom su prijavljene štete - za svaku prijavljenu štetu u tom periodu osiguranik se pomera za tri premijska stepena više (malus) od premijskog stepena po prethodnoj polisi koja je bila zaključena na period od najmanje godinu dana, a najviše do dvanaestog premijskog stepena.

Pravo na premiju odgovarajućeg premijskog stepena bonus-malus sistema odnosi se na postojećeg vlasnika vozila i ne može se preneti na novog vlasnika tog vozila.

Izuzetno, prava i obaveze po osnovu premije odgovarajućeg premijskog stepena bonus-malus sistema prenose se na lice koje stiče pravo svojine na vozilu za koje je imalo ovlašćenje držanja i korišćenja po osnovu ugovora o finansijskom lizingu, odnosno zakupu.

Ako je vozilo predmet ugovora o finansijskom lizingu, odnosno zakupu bonus-malus sistem se primenjuje na lica koja imaju ovlašćenje držanja i korišćenja ovog vozila.

PRIMER:

Danas, kada odete da uplatite premiju osiguranja od autodgovornosti polazite od vrednosti premije osnovnog (četvrtog) premijskog stepena koji nosi koeficijent 1.
Ukoliko u predhodnom periodu, koji je gore definisan:
A)    niste imali prijavljenih šteta biće vam odobreno pomeranje za jedan premijski stepen niže (stepen 3), što znači ostvarivanje popusta 5% od vrednosti premije osnovnog stepena;
B)    imate prijavljenu štetu pomerićete se za tri premijska stepena više (4+3 = stepen 7), što znači da ćete platiti za 50% veću premiju osiguranja.

Napomena: svake sledeće godine počinjete od premijskog stepena po predhodnoj polisi (iz ovog primera od 3 ili od 7) i u odnosu na njega se pomerati za premijski stepen više/niže u zavisnosti od toga da li ste u predhodnom periodu imali prijavljenih šteta.

e-max.it: your social media marketing partner
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

ZAGAĐENJE VAZDUHA

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Vremenske prilike

Srbija

Danas
14°C
Vazdušni pritisak: 1005 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: JI
Brzina vetra: 7 km/h
2020-02-28
8°C
2020-02-29
12°C
2020-03-01
15°C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više