Facebook-u
Twitter-u

Pre izlaska motornog vozila iz Srbije neophodno je obezbediti zelenu kartu za svoje motorno vozilo, koja u svojoj suštini predstavlja polisu osiguranja od auto-odgovornosti u državama članicama sistema zelene karte (sve evropske države). Pri obezbeđenju zelene karte, kod osiguravača koji je prodaje, obavezno treba proveriti da li ona važi za državu ili države koje se planiraju posetiti. Ova zelena karta je uslov ulaska motornim vozilom sa našim registarskim oznakama u planiranu državu (države), u protivnom mora se platiti "granično osiguranje" koje je u osnovi skuplje. Ono što je najbitnije, ukoliko naš državljanin svojim motornim vozilom i svojom krivicom pruzrokuje štetu u posećenoj zemlji, tu štetu neće platiti on, već posredno, domaća osiguravajuća kompanija koja je prodala zelenu kartu. Ovo je osnovni razlog zašto zelenu kartu treba obezbediti kod pouzdanog i međunarodno priznatog domaćeg osiguravača.

Međutim, ukoliko naš državljanin pretrpi štetu u posećenoj državi krivicom državljanina te države, tada zelena karta, formalno, ne igra nikakvu ulogu. Savetujemo da u ovakvim slučajevima obavezno treba obezbediti uviđaj i zapisnik policije posećene države, a nakon toga odmah podneti direktni odštetni zahtev osiguravajućoj kompaniji iz države koja je osigurala odgovornost štetnika, i koja štetu treba da isplati. U ovakvim slučajevima, sigurno da naš oštećeni državljanin može računati na pomoć od strane domaće osiguravajuće kuće koja mu je izdala zelenu kartu pri obradi i naplati štete.

Dana 22.11.2011. godine kompletiran je proces pristupanja Republike Srbije Multilateralnom sporazumu (MA) koji je poznat i kao Sistem registarske oznake. Ovaj sporazum su, osim Srbije, potpisali i predstavnici 32 nacionalna biroa osiguravača zemalja evropskog privrednog prostora i pridruženih zemalja.

Multilateralni sporazum stupio je na snagu 01.01.2012. godine, čime je prestala obaveza da motorna vozila koja se uobičajeno nalaze na teritoriji Republike Srbije poseduju međunarodnu kartu osiguranja od auto-odgovornosti (zeleni karton) prilikom ulaska na teritoriju neke od zemalja potpisnica.
To praktično znači da je za vozila iz Republike Srbije od 01.01.2012. godine, prilikom ulaska na teritoriju neke od zemalja potpisnica, kao dokaz o postojanju osiguranja od auto-odgovornosti dovoljna registarska oznaka, odnosno registraciona nalepnica koja se dobija prilikom registracije vozila.
Zemlje potpisnice Sporazuma (MA) su:

Austrija, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (uključiv Kanalska ostrva i ostrvo Man), Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska (uključiv Lihtenštajn), Andora, Norveška i Island.

Zeleni karton takođe nije potrebna vozačima iz Srbije prilikom ulaska u Crnu Goru, koja sa Srbijom ima potpisan poseban bilateralni sporazum.

Zeleni karton, kao potvrda o osiguranju od auto-odgovornosti, ostaje obavezan dokument za vozila koja se uobičajeno nalaze na teritoriji Republike Srbije, a kojima se ulazi na teritoriju neke od sledećih zemalja:

Rusija, Makedonija, BiH.

Posedovanjem našeg zelenog kartona prilikom boravka u nekoj od  navedenih zemalja obezbeđena vam je osiguravajuća zaštita za eventualne materijalne i nematerijalne štete koje možete pričiniti trećim licima u saobraćajnoj nezgodi.

e-max.it: your social media marketing partner
Komentari  
0 # nata 03-05-2016 09:17
prodao sam auto a vlasnik tog auta koji je kupio falsifikovao je zeleni karton i otisao preko.da li je to kaznjivo
Odgovori | Prijavi administratoru
+2 # Auto osiguranje 12-05-2016 13:38
Svako falsifikovanje zvanicnih dokumenata je kaznjivo, pa i zelenih kartona.
Odgovori | Prijavi administratoru
+2 # Marko 12-05-2016 14:01
Zbog 2000 din. ljudi rizikuju:
-vozilo,
-život,
-da zaglave u zatvoru.
Ne mogu da verujem!
Odgovori | Prijavi administratoru
0 # Crni1 02-12-2016 17:39
Pozz,kako utvrditi i provjeriti da li je zeleni karton od stranog auta falsifikovan
Odgovori | Prijavi administratoru
+1 # Auto osiguranje 06-12-2016 21:15
Za sva pitanja u vezi zelenog kartona možete se obratiti Udruženju osiguravača Srbije - Biro zelene karte, e-mail ili na tel. +381(0) 112927950.
Odgovori | Prijavi administratoru
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

ZAGAĐENJE VAZDUHA

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Vremenske prilike

Srbija

Danas
28°C
Vazdušni pritisak: 1009 hPa
Padavine: 3 mm
Vetar: ISI
Brzina vetra: 6 km/h
2020-07-05
26°C
2020-07-06
29°C
2020-07-07
30°C
UV INDEX

Kursna lista

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više