Štampa

ZA PRENOS VLASNIŠTVA POLOVNOG AUTOMOBILA NA VAS POTREBNO JE SLEDEĆE :


1. Uraditi kupoprodajni ugovor.
2. Platiti porez u Poreskoj upravi na opštini prodavca.
3. Promeniti saobraćajnu dozvolu u MUP-u.

1. U OPŠTINI

Za kupoprodajni ugovor potrebno je prisustvo prodavca i kupca, lična karta i saobraćajna dozvola. Ukoliko ste kupili vozilo od lica koje ima ovlašćenje od prodavca da u njegovo ime može da izvrši prodaju vozila, onda prisustvo prodavca nije potrebno, nego ovlašćeno lice sa svojom ličnom kartom i original ovlašćenjem koje obavezno mora da ima delovodni pečat sa brojem pod kojim je taj ugovor zaveden u opštini , ili sudu.

2. PORESKA UPRAVA

Po potpisivanju kupoprodajnog ugovora, rok za plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava je 15 dana u poreskoj upravi na opštini prodavca. Ako je vozilo sa drugog registarskog područja od opštine na kojoj je prodavac, moraju se odjaviti tablice u mestu izdavanja registarskih tablica i tu platiti porez. (Porez se obracunava - 2,5 % od vrednosti vozila po zvaničnom katalogu AMSS ili od navedene vrednosti u ugovoru, ali samo u slučaju da je ona veća od procenjene iz kataloga, OSIM U SLUČAJEVIMA KADA JE PRODAVAC PRAVNO LICE I OBVEZNIK PDV-a)
- Poreska uprava izdaje rešenje na osnovu koga se vrši plaćanje poreza i nakon dostavljanja dokaza o uplati ugovor se overava.
- Potrebno je 2 overena primerka kupoprodajnog ugovora dostaviti poreskoj upravi. Takođe poreska overava uplatu nakon 2 radna dana od prijema.
- Ako se registarsko područje novog vlasnika razlikuje od registarskog prodručja prodavca, neophodno je da vlasnik odjavi vozilo, kako bi kupcu bilo omogućeno da izvrši promenu vlasništva u svojoj Policijskoj Upravi. (Odjava vozila | Potrebna dokumenta za odjavu vozila | Takse za odjavu vozila )

3. MUP

Nakon odjave vozila (ako je ona bila potrebna), neophodno je izvršiti promenu vlasnika motornog vozila u nadležnoj Policijskoj Upravi. Ako je do isteka registracije vozila ostalo više od mesec dana, da biste dobili saobraćajnu dozvolu na ime kupca, potrebno je:
- Poništena stara saobraćajna dozvola (poništena saobraćajna dozvola je probušena tj. poseduje rupicu)
- kupoprodajni ugovor sa plaćenim porezom u nadležnoj poreskoj upravi
- lična karta
- stara polisa
- uplata za administrativnu taksu i novu saobraćajnu dozvolu

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više