Štampa

Kada krenete automobilom na put u inostranstvo, veoma je korisno informisati se unapred i biti spreman na sve situacije koje mogu da se dogode, a jedna od tih neprijatnih situacija jeste i saobraćajna nezgoda. Iako mnogi vozači ni ne pomišljaju da tako nešto može da se dogodi, činjenica je da u saobraćajnim nezgodama učestvuju i oni koji nisu krivi. Stoga, kako biste čak i u takvim slučajevima bili spremni, pribrani i reagovali brzo, i samim tim bar delimično umanjili neprijatnosti, bitno je da znate šta treba da uradite kada doživite saobraćajnu nezgodu van granica naše zemlje. Takođe je veoma bitno da znate kako da najbrže pozovete pomoć ukoliko ima povređenih, jer u toj situaciji svaki minut  koji protekne do ukazivanja pomoći lekara može biti dragocen.

Sudar u inostranstvu

Stoga, prvo što treba da znate jeste adresa na koju se trebate obratiti za isplatu štete i dokumentacija koju trebate prikupiti. Za naknadu je uvek zaduženo osiguravajuće društvo kod koga je osigurano vozilo čiji je vozač izazvao nezgodu, a ključni dokumenti su: Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi (koji menja policijski zapisnik i popunjava se ukoliko je nastala manja materijalna šteta i nema povređenih), ili policijski zapisnik o uviđaju (ukoliko je neophodan uviđaj policije) i zapisnik o oštećenju ovlašćenog procenitelja.

Sledeće što morate proveriti jeste da li Srbija ima potpisan Sporazum o zaštiti posetilaca sa zemljom u kojoj se nesreća dogodila.( Samim tim, procedura je pojednostavljena, a oštećeno lice, koje je pretrpelo štetu na teritoriji druge države se obraća svom nacionalnom Birou zelene karte, a Biro će mu pomoći u prikupljanju dokumentacije i podnošenju odštetnog zahteva.)

Bilo da se nesreća dogodi u zemlji sa kojom Srbija ima potpisan Sporazum ili ne, zapamtite TRI KLJUČNE STVARI koje svakako treba da uradite, a to su:

1)      Iz polise osiguranja vozača odgovornog za nezgodu prepišite podatke osiguravajućeg društva koje ju je izdalo – naziv, adresu i broj telefona;

2)      Fotografišite mesto udesa tako da se vide oštećenja i registarske oznake na vozilima, i

3)      Ukoliko ima svedoka, uzmite im podatke.

Ove tri stvari nemojte nikako zaboraviti!

Države sa kojima je Srbija potpisala Sporazum su: Grčka, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Švajcarska, Luksemburg i Turska.

Ako naš državljanin doživi nezgodu u nekoj od ovih zemalja, treba samo da sačeka policiju i potpiše zapisnik o uviđaju, posle čega može da nastavi putovanje ako mu je automobil u voznom stanju, a kada dođe u Srbiju, dovoljno je da našem Birou zelene karte prijavi nezgodu i Biro će mu pribaviti sva potrebna dokumenta i informacije za podnošenje zahteva za naknadu štete inostranom osiguravajućem društvu. Međutim, zahtev za naknadu štete mora lično podneti. Zakonski rok za isplatu štete u zemljama iz sistema Zelene karte jeste 90 dana od dana podnošenja zahteva.

Broj telefona na kojem se možete obratiti  Birou zelene karte Srbije jeste 011 29 27 950, ili e-mailom na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Na poleđini svake zelene karte takođe imate kontakte Biroa svih zemalja članica.

Ukoliko naša zemlja nema potpisan Sporazum sa zemljom u kojoj se dogodila nezgoda, procedura je ista osim što morate sačekati na zapisnik. Koliko će to trajati, zavisi od države u kojoj se nalazite, i konkretnog slučaja, a informacije o tome tražite od policajaca koji su izvršili uviđaj na mestu nezgode. Obavezno zapišite adresu i telefon na koji treba da se javite da biste uzeli zapisnik. Takođe pitajte gde možete popraviti vozilo ako je to neophodno, ili ako vozilo nije u voznom stanju, gde će biti prebačeno.

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više