Štampa

Ako pričinjena materijalna šteta nije velika, nema povređenih, i lice odgovorno za nesreću prihvati krivicu, sve što je potrebno jeste da zajedički popunite Evropski izveštaj, prekontrolišete da li su uneti tačni podaci iz polise autoodgovornosti i uzmete svoj originalni primerak. U vezi sa tim, postoji jedan izuzetak - savetuje se da ukoliko se nezgoda dogodi na teritoriji Hrvatske,bolje je pozvati policiju i tražiti uviđaj, osim ako nije reč o baš maloj šteti.

Ako ne možete da se dogovorite ko je kriv, pričinjena šteta je veća, ili u nezgodi ima povređenih, odmah zovite hitnu pomoć i policiju. Nemojte napuštati mesto nezgode dok ne dođe policija i ne izvrši uviđaj. Ako posumnjate da izveštaj koji na kraju sastave nije tačan, ili ne razumete šta u njemu piše, imate pravo da odbijete da ga potpišete, zbog nepoznavanja jezika. U slučaju bilo kakvih neprijatnosti ili nejasnoća, obratite se za pomoć našoj ambasadi ili konzulatu u toj zemlji. I u ovom slučaju ne zaboravite na tri ključne stvari (podaci iz polise, fotografisanje mesta udesa, podaci svedoka), ako ste u stanju da to uradite. Ako je vama potrebna lekarska pomoć, nakon ukazane pomoći proverite da li ste dobili lekarski nalaz, sa izveštajem o stepenu povreda, i sačuvajte svu medicinsku dokumentaciju i račune , ukoliko ste platili neke izdatke za lečenje. To će biti potrebno za naknadu troškova lečenja.

Evropski izvestaj

Ako ste povređeni u nesrećikoju je drugi vozač izazvao, troškove lečenja će vam nadoknaditi osiguravajuće društvo kod kojeg je njegovo vozilo osigurano, a imate pravo i na naknadu nematerijalne štete, koja podrazumeva duševni bol, pretrpljeni strah i eventualni invaliditet. Takođe, imate pravo i na naknadu ostalih troškova nastalih kao posledica nezgode, a to su šlepovanje, popravka vozila, prinudni smeštaj, prevoz do odredišta i drugi. Radi se o neophodnim i ekonomski racionalnim troškovima, a nepotrebni rashodi neće biti refundirani.

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više