Facebook-u
Twitter-u

Informacije date u slede─çem  tekstu su preuzete iz PRAVILNIKA O REGISTRACIJI MOTORNIH I PRIKLJUCNIH VOZILA koji je objavljen u "Sl. glasnik RS", br. 130/2007 i 17/2008.

SAOBRA─ćAJNA DOZVOLA I POTVRDA O PRIVREMENOJ REGISTRACIJI VOZILA

Obrazac saobra─çajne dozvole je pravougaonog oblika, dimenzija 54 x 85,6 mm i izra─Ĺen je u tri izvedene boje, sa dominantnim sivim tonovima u skladu sa standardima ISO/ IEC 7810, za dimenzije i fizi─Źke karakteristike i ISO/ IEC 10373, za testiranje fizi─Źkih karakteristika.

Obrazac saobra─çajne dozvole sadr┼żi:

1) Prednja strana obrasca u središnjem delu sadr┼żi tekst: "Republika Srbija" ispisan na srpskom jeziku, ─çirili─Źkim pismom i na engleskom jeziku, meñunarodnu oznaku "SRB", a ispod toga, naziv: "SAOBRA─ćAJNA DOZVOLA" ispisan na srpskom jeziku, ─çirili─Źkim pismom i na engleskom jeziku.

Ispod naziva dozvole nalaze se rubrike sa tekstom: "Registarski broj vozila", "Datum izdavanja", "Registarski broj dozvole", "Dokument izdaje", "Mati─Źni broj vlasnika", "Prezime (naziv) vlasnika", "Ime vlasnika", "Prezime (naziv) korisnika", "Ime korisnika" i "Mati─Źni broj korisnika", ispisanim u deset redova, na srpskom jeziku, ─çirili─Źkim pismom i na engleskom jeziku.

U gornjem desnom uglu je Mali grb Republike Srbije na pravougaonoj podlozi.

U gornjem levom uglu nalazi se prostor za oznaku dokumenta, a ispod toga strelica koja ukazuje na smer ubacivanja saobra─çajne dozvole u ─Źita─Ź dokumenta.

U donjem desnom uglu nalazi se prostor za serijski broj saobra─çajne dozvole.

 

2) Na pole─Ĺini obrasca nalaze se rubrike sa tekstom: "Vrsta vozila", "Marka", "Tip i model", "Boja vozila", "Broj šasije", "Godina proizvodnje", "Radna zapremina", "Snaga motora", "Masa vozila", "Nosivost", "Broj sedišta", "Broj mesta stajanja", "Broj osovina (za priklju─Źna)", "Datum prve registracije" i "Napomena" (sa podrubrikama: "duplikat" i "ograni─Źenje otuñenja do"), ispisanim u šesnaest redova, na srpskom jeziku, ─çirili─Źnim pismom i na engleskom jeziku.

ZAŠTITNI ELEMENTI

Zaštitni elementi na obrascu saobra─çajne dozvole su: mikroštampa, OVI (opti─Źki promenljive boje) za grafi─Źki prikaz u obliku štita sa ─Źetiri ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta, guilloche linije, iris štampa, UV štampa, UV niti, kinegram i MLI zona.

Šta zna─Źe oznake na biometrijskoj saobra─çajnoj dozvoli?


REGISTRACIONA NALEPNICA

Prilikom prve registracije vozila, kao i prilikom produ┼żavanja va┼żenja registracije, za vozilo se izdaje registraciona nalepnica.

Registraciona nalepnica se postavlja na motorno vozilo sa vetrobranskim staklom, sa unutrašnje strane, na desnom donjem delu vetrobranskog stakla.

Registraciona nalepnica se postavlja na motocikl, spolja na vetrobransko staklo (ako ga ima) ili na ravnom delu vozila kod ure─Ĺaja za osvetljavanje, a na priklju─Źno vozilo, spolja na levoj polovini zadnje strane na vidnom mestu.

Saobra─çajna dozvola se smatra va┼że─çom samo kada je registraciona nalepnica postavljena na vozilo.

Registraciona nalepnica

Registraciona nalepnica je pravougaonog oblika, dimenzije 80 x 60 mm sa samolepljivim kontrolnim odse─Źkom.

Registraciona nalepnica sadr┼żi: u gornjem levom uglu, na plavom polju, oznaku Republike Srbije "SRB", u prvom redu nalazi se tekst: "Republika Srbija" ispisan srpskim jezikom, ─çirili─Źkim pismom, a u drugom redu nalazi se tekst:  "Ministarstvo unutrašnjih poslova" ispisan srpskim jezikom, ─çirili─Źkim pismom, prostor u koji se upisuje oznaka registarskog podru─Źja, utisnut crveni štit na kome je beli krst izmeñu ─Źetiri ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta, registarski broj vozila, datum isteka va┼żenja registracije, naziv: "registraciona nalepnica" ispisan srpskim jezikom, ─çirili─Źnim pismom i kontrolni broj.

Oznaka registarskog podru─Źja na nalepnici ispisuje se i na ─çirili─Źnom pismu ispod utisnutog crvenog štita.

Registraciona nalepnica je pravougaonog oblika, sa radijusom (polukrugom) sa jedne kra─çe stranice, dimenzije 40 x 50 mm i samolepljivim kontrolnim odse─Źkom i sadr┼żi: u upisanom krugu dimenzije 40 mm, u središnom delu na plavom polju, oznaku Republike Srbije "SRB", iznad lu─Źno ispisan skra─çeni naziv Ministarstva unutrašnjih poslova "MUP", ─çirili─Źkim pismom, a po obodu kruga (sa unutrašnje strane) su ispisani brojevi meseca (od 1 do 12) a u unutrašnjem polju godine (po dve zaredom). Ispod kruga upisan je naziv: "registraciona nalepnica" ispisan srpskim jezikom, ─çirili─Źkim pismom i kontrolni broj.

 

NESTANAK SAOBRA─ćAJNE DOZVOLE ILI REGISTRACIONE NALEPNICE

Voza─Ź prijavljuje nestanak saobra─çajne dozvole, odnosno registracione nalepnice organu nadle┼żnom za registraciju vozila na ─Źijem je podru─Źju primetio nestanak.

Ako je saobra─çajna dozvola, odnosno registraciona nalepnica nestala van podru─Źja na kome je vozilo registrovano, organ nadle┼żan za registraciju vozila kome je prijavljen nestanak izda─çe voza─Źu potvrdu o prijavi nestanka saobra─çajne dozvole, odnosno registracione nalepnice. Potvrda zamenjuje saobra─çajnu dozvolu dok ne bude izdata nova saobra─çajna dozvola, odnosno registraciona nalepnica a najdu┼że 30 dana od dana izdavanja potvrde.

U potvrdu o prijavi nestanka saobra─çajne dozvole odnosno registracione nalepnice unose se slede─çi podaci: registarska oznaka vozila, vrsta, marka i tip vozila, broj šasije i prezime i ime, odnosno naziv vlasnika vozila.

Organ nadle┼żan za registraciju vozila koji je izdao potvrdu obavesti─çe o tome organ koji je izvršio registraciju vozila.

Zahtev za izdavanje nove, umesto nestale, saobra─çajne dozvole odnosno registracione nalepnice, vlasnik vozila podnosi organu koji je izvršio registraciju vozila.

Ako je saobra─çajna dozvola ili registraciona nalepnica dotrajala ili ošte─çena, vlasnik vozila podnosi organu koji je izvršio registraciju vozila zahtev za izdavanje nove saobra─çajne dozvole odnosno registracione nalepnice, a dotrajala saobra─çajna dozvola odnosno registraciona nalepnica oduzima se i uništava.

Prilikom izdavanja nove saobra─çajne dozvole, u rubriku "Napomena -Duplikat" upisuje se datum izdavanja nove dozvole.

 

PRIVREMENA REGISTRACIJA VOZILA

Vlasniku vozila ─Źije je vozilo privremeno registrovano izdaje se potvrda o privremenoj registraciji vozila.

Obrazac potvrde o privremenoj registraciji vozila, na prednjoj strani, sadr┼żi: Mali grb Republike Srbije ispisan na srpskom jeziku, ─çirili─Źkim pismom, meñunarodnu oznaku "SRB", a ispod toga, naziv: "POTVRDA O PRIVREMENOJ REGISTRACIJI VOZILA" ispisan na srpskom jeziku, ─çirili─Źkim pismom; privremeni registarski broj, datum izdavanja, rok va┼żenja privremene registracije i mesto za potpis i pe─Źat.

Saobra─çajna za privremenu registraciju

Na pole─Ĺini obrasca, nalaze se rubrike sa tekstom: "Vrsta vozila", "Marka", "Tip i model", "Boja vozila", "Broj šasije", "Godina proizvodnje", "Radna zapremina", "Snaga motora", "Masa vozila", "Nosivost", "Broj sedišta", "Broj mesta stajanja", "Broj osovina (za priklju─Źna)", "Prezime, ime, naziv vlasnika", "Prezime, ime, naziv korisnika" i "Prebivalište, sedište korisnika" ispisanim na srpskom jeziku, ─çirili─Źkim pismom.

Potvrda o privremenoj registraciji vozila je sive boje.

U potvrdu o privremenoj registraciji vozila podaci se unose pisa─çom mašinom ili drugim tehni─Źkim sredstvima za pisanje .

e-max.it: your social media marketing partner

ZAGA─ÉENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
32┬░C
Vazdušni pritisak: 1012 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: SSI
Brzina vetra: 6 km/h
Sutra
32┬░C
2024-07-21
30┬░C
2024-07-22
32┬░C
2024-07-23
30┬░C
2024-07-24
29┬░C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na grani─Źnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima kori┼í─çenja i Polisom o po┼ítovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi pobolj┼íao korisni─Źko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadr┼żaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte vi┼íe