Facebook-u
Twitter-u

ObrazacDTV

Dokumenta potrebna za izdavanje DTV

Kome se izdaje DTV

Rok važnosti DTV

Registar izdatih DTV

Popunjavanje obrasca DTV

1. Obrazac DTV

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (u daljem tekstu DTV) izdaje se na obrascu koji su utvrdili klubovi-članovi međunarodne organizacije AIT (odnosno FIA, posle spajanja AIT i FIA, oktobra meseca 2004. godine), na sastanku Koordinacionog foruma zemap>a centralne i istočne Evrope - COFO

DTV služi kao dokaz da vozač može da putuje tuđim vozilom u inostranstvo, na osnovu ovlašćenja koje mu je dao vlasnik vozila.

Obrazac DTV je žute boje, formata A5, presavijen na sredini. Na prednjoj strani ima oznaku AMSS i FIA. Označen je serijskim brojevima. Tekst ovlašćenja dat je na srpskom, francuskom i engleskom jeziku. Leva unutrašnja strana predstavlja ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom koje daje vlasnik vozila, a desna unutrašnja strana predstavlja samu dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.

2. Dokumenta potrebna za izdavanje DTV

a)  Važeća lična karta vlasnika vozila

b)  Važeća putna isprava (pasoš) korisnika vozila

v)  Saobraćajna dozvola za vozilo

a) i b) Važeća lična karta vlasnika vozila i važeća putna isprava (pasoš) korisnika vozila

-         Za izdavanje DTV, vlasnik vozila prilaže važeću ličnu kartu, a korisnik vozila putnu ispravu na uvid. Obavezno je lično prisustvo vlasnika i korisnika vozila.

-         Ako je vlasnik vozila pravno lice, umesto lične karte, prilaže se originalni dopis, na memorandumu, potpisan od strane ovlašćenog lica i overen pečatom, kojim se korisnik vozila ovlašćuje da može da upravlja vozilom predmetnog vlasnika-pravnog lica, u inostranstvu. To ovlašćenje ostaje u arhivi, zavedeno arhivskim brojem u registru.

-  U slučaju da je vlasnik vozila lizing kuća, a korisnik lizinga fizičko lice, on mora da obezbedi ovlašćenje od lizing kuće da može lredmetnim vozilom da putuje u inostranstvo. Ukoliko u ugavoru o lizingu već postoji ova odredba, nije potrebno dodatno ovlzšćenje lizing kuće. Ukoliko je korisnik lizinga pravno lice,  to pravno lice daje ovlašćenje krajnjem korisniku, s tim što takođe mora da se obezbedi ovlašćenje lizing kuće za upravljanje vozilom u inostranstvu, ukoliko ova odredba nije navedena u ugovoru o lizingu. Ipak, kada se izda DTV, ono mora da se odnese u lizing kuću na overu -u donji desni ugao lista unutrašnje leve strane ovlašćenja („Svojeručni potpis vlasnika vozila") stavlja se pečat i potpis vlasnika vozila, to jest lizing kuće.

-   Korisnik vozila može da priloži ovlašćenje dato od strane vlasnika vozila, overeno u sudu ili opštini, na osnovu koga prisustvo vlasnika vozila nije obavezno pri izdavanju DTV. Predmetno ovlašćenje mora da sadrži klauzulu da se korisnik vozila ovlašćuje da upravlja tim vozilom u inostranstvu, odnosno da predmetno vozilo može da otuđi. Takvo ovlašćenje važi do opoziva, ali ne može da se prenosi na treće lice.

-   U slučaju da korisnik vozila putuje u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, za koje nije potreban pasoš, DTV može da se izda korisniku na osnovu njegove lične karte, s tim da korisnik potpiše da je upoznat da ne može da koristi izdatu DTV u drugim zemljama, za koje mora da ima pasoš. Napomenu da je upoznat sa ovim ograničenjem, korisnik potpisuje u posebnoj rubrici u registru DTV.

-   Pri svakoj promeni podataka iz lične karte/pasoša, izdaje se novi dokument.

-   Za svaki od gore navedenih dokumenata ostavlza se kopija za arhivu. v) Saobraćajna dozvola za vozilo

Pri izdavanju DTV, na uvid se prilaže isključivo originalna saobraćajna dozvola za vozilo. Kopija ovog dokumenta odlaže se u arhivu.

3. Kome se izdaje DTV

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu DTV izdaje se isklzučivo za vozila registrovana u Republici Srbiji, na osnovu važeće saobraćajne dozvole za vozilo.

DTV se izdaje:

  • državljanima Republike Srbije, uvidom u ličnu kartu ili pasoš, izdat u Republici Srbiji,
  • stranim državl^anima, sa privremenim ili stalnim boravkom u Republici Srbiji, uvidom u odgovarajući dokument o prijavi boravka, izdat od strane MUP-a.
  • stranim državljanima sa dvojnim državljanstvom, odnosno sa pasošem izdatim u nekoj od bivših jugoslovenskih republika, samo pod uslovom da takav korisnik ima važeću ličnu kartu, izdatu u Republici Srbiji. U tom slučaju, u DTV se unosi samo jedan od brojeva pasoša (ne oba), a kopija lične karte se ostavlza za arhivu.
  • DTV ne može da se izda za vozila sa registarskim tablicama kao što su: 999-hhh, RP, CD, E, A, i ostala vozila registrovana po posebnoj proceduri.
  • DTV ne može da se izdaje na osnovu kopije saobraćajne dozvole.

4.  Rok važnosti DTV

DTV se izdaje najduže na rok od godinu dana, s tim što taj rok može da bude i kraći, ukoliko to vlasnik vozila zahteva, i važi za neograničen broj putovanja u inostranstvo u predviđenom roku. Rok važnosti se ne vezuje za datum isticanja registracije vozila. Stranim državlzanima koji imaju prijavljeni boravak u Srbiji, privremeni ili stalni, kao i licima sa dvojnim državljanstvom, DTV se takođe izdaje na isti rok.

5.  Registar izdatih DTV

Vlasnik vozila svojeručno potpisuje saglasnost za izdavanje DTV i prilaže odgovarajuća dokumenta. Ovlašćeni radnik organizacije AMSS koja izdaje DTV dužan je da proveri tačnost podataka unetih u registar, na osnovu priloženih dokumenata, kao i da obezbedi kopije svih dokumenata koja se prilažu, a koje ostaju u dokumentaciji organizacije AMSS koja izdaje DTV, zavedene arhivskim brojem u registru.

6. Popunjavanje obrasca DTV

DTV se popunjava u računaru ili na pisaćoj mašini.

List unutrašnje leve strane (ovlašćenje)

ime i prezime korisnika vreme korišćenja vozila: od - do marka i tip vozila registarski broj vozila broj saobraćajne dozvole

broj karneta, ukoliko se uz DTV izdaje i karnet ime i prezime i broj lične karte vlasnika vozila adresa vlasnika vozila

levo. pečat organizacije AMSS koja izdaje dozvolu desno. svojeručni potpis vlasnika vozila. Ako je vlasnik pravno lice, pored potpisa ovlašćenog lica organizacije čije je vozilo, stavlja se i pečat te organizacije (ovo važi i za lizing kuće). Ukoliko je pri podnošenju zahteva za izdavanje DTV priloženo ovlašćenje overeno u Sudu ili Opštini, u datu rubriku unose se podaci o ovlašćenju (broj, datum).

List unutrašnje desne strane (dozvola)

ime i prezime korisnika vozila

broj pasoša i naziv organa koji ga je izdao

marka i tip vozila

registarski broj vozila

datum od kada do kada važi dozvola

levo: mesto i datum izdavanja

desno: svojeručni potpis korisnika vozila

levo dole: pečat organizacije AMSS koja izdaje dozvolu

desno dole: potpis ovlašćenog radnika organizacije AMSS koji je izdao dozvolu i broj licence

e-max.it: your social media marketing partner
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
14°C
Vazdušni pritisak: 1013 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ISI
Brzina vetra: 6 km/h
Sutra
16°C
2024-03-07
11°C
2024-03-08
12°C
2024-03-09
16°C
2024-03-10
18°C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više