Facebook-u
Twitter-u
AKO NE VEŽETE POJAS, PLATIĆETE PAPRENO Kazna povećana sa 5.000 na 10.000 dinara

"Čak 60 odsto vozača poginulo je nekoristeći sigurnosni pojas, i to je očigledan razlog da se za taj prekršaj kazna pooštri sa 5.000 na 10.000 dinara.

Ideja je bila da se sankcionišu oni prekršaji koji najviše doprinose nezgodama", rekao je direktor policije Vladimir Rebić govoreći o Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na Radio-televiziji Srbije.

Gostujući u "Dnevniku" RTS-a, Vladimir Rebić je istakao da je istorija povećanja novčanih kazni za prekršaje u saobraćaju pokazala da one daju izuzetno dobar rezultat, ali kratokoročno samo u prvoj godini.

- Za uspostavljanje jednog dobrog pravnog okvira za generalnu prevenciju mora da se uspostave i druge poluge, a nadam se da će ovaj zakon sada omugućiti da uspostavimo još bolji sistem - naglasio je Rebić.

Kao primer je naveo 2002. i 2009. godinu kada su povećane novčane kazne.

- Godinu dana pre toga stradalo je na putevima 1.275 lica, u godini kada su povećane kazne taj broj je smanjen za gotovo 30 odsto i oko 850 ljudi je poginulo. Takođe i 2009. godine kada su povećane kazne imali smo smanjenje sa 808 na 650 lica. Ideja kod pooštravanja novčanih kazni u ovoj izmeni zakona je bila da sankcionišemo one prekršaje koji najviše doprinose nezgode ili težini posledice - istakao je Rebić.

Za vožnju zaustavnom trakom ili istek važenja dozvole kazne su blaže, a Rebić navodi da je analizom utvrđeno da su to prekršaji koji nemaju direktnu vezu sa bezbednošću saobraćaja, kao i da je odlučeno da se za te prekršaje daju novčane kazne od 5.000 do 10.000, dok se strože kazne očekuju za vozače koji voze sa nečitljivim tablicama. On je naglasio da postoji razlika između prljavih i nečitljih tablica.

Rebić kaže da će i ostale poluge pratiti novi zakon - putevi, autoškole, tehnički pregledi i slično.

"Jedina novina zapošljavanje dece i supružnika stradalih policajaca"

Rebić je ukazao da nikako ne stoji opaska pojednih narodnih poslanika da se izmenama Zakona o policiji koncentriše nadležnost u rukama ministra.

- Član 135 je i da sada predviđao izuzetke koji daju mogućnost da se neko lice zaposli van konkursa, to je preuzimanje iz drugog državnog organa, zapošljavanje lica koji su već prošli jedan vid konkursa a to su studenti Kriminalističko-policijske akademije i Centra za osnovnu policijsku obuku gde praktično imamo već prethodno javni konkurs i prijem na radna mesta gde aktom o sistematizaciji već prethodno određeno koja su to radna mesta", objasnio je Rebić.

Ukazao je da je ideja da se omogući zaposlavanje samo na radnim mestima koja su isključivo specijalizovana zbog činjenice da ih na tržištu nema.

Rebić je naglasio da je jedina novina je što je ovim zakonom omogućeno da se bez konkursa prime deca ili supružnici policijskih službenika koji su svoje živote dali ili su ranjeni u obavljanju policijskih poslova.

- Ja bih voleo da vidim jednog narodnog poslanika koji bi imao hrabrosti da stane ispred očiju dece Srđana Petrovića, Stevana Sinđelića i mnogih drugih policajaca koji svoj život dali da bi mi danas slobodno i bezbedno živeli da im kažem ne ne možete da prođete tako mali korak da bez konkursa budete primljeni nego morate da prođete svu preceduru. Mislim da smo kao država i društvo dužni porodicama naših kolega koji više nisu sa nama - rekao je Rebić.

Izvor: blic.rs

e-max.it: your social media marketing partner
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

ZAGAĐENJE VAZDUHA

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Vremenske prilike

Srbija

Danas
17°C
Vazdušni pritisak: 1015 hPa
Padavine: 1 mm
Vetar: JI
Brzina vetra: 6 km/h
Sutra
16°C
2021-10-23
12°C
2021-10-24
14°C
2021-10-25
15°C
2021-10-26
15°C
UV INDEX

Kursna lista

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više