Facebook-u
Twitter-u
AKO NE VE┼ŻETE POJAS, PLATI─ćETE PAPRENO Kazna pove─çana sa 5.000 na 10.000 dinara

"─îak 60 odsto voza─Źa poginulo je nekoriste─çi sigurnosni pojas, i to je o─Źigledan razlog da se za taj prekr┼íaj kazna poo┼ítri sa 5.000 na 10.000 dinara.

Ideja je bila da se sankcionišu oni prekršaji koji najviše doprinose nezgodama", rekao je direktor policije Vladimir Rebić govoreći o Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na Radio-televiziji Srbije.

Gostuju─çi u "Dnevniku" RTS-a, Vladimir Rebi─ç je istakao da je istorija pove─çanja nov─Źanih kazni za prekr┼íaje u saobra─çaju pokazala da one daju izuzetno dobar rezultat, ali kratokoro─Źno samo u prvoj godini.

- Za uspostavljanje jednog dobrog pravnog okvira za generalnu prevenciju mora da se uspostave i druge poluge, a nadam se da će ovaj zakon sada omugućiti da uspostavimo još bolji sistem - naglasio je Rebić.

Kao primer je naveo 2002. i 2009. godinu kada su pove─çane nov─Źane kazne.

- Godinu dana pre toga stradalo je na putevima 1.275 lica, u godini kada su pove─çane kazne taj broj je smanjen za gotovo 30 odsto i oko 850 ljudi je poginulo. Tako─Ĺe i 2009. godine kada su pove─çane kazne imali smo smanjenje sa 808 na 650 lica. Ideja kod poo┼ítravanja nov─Źanih kazni u ovoj izmeni zakona je bila da sankcioni┼íemo one prekr┼íaje koji najvi┼íe doprinose nezgode ili te┼żini posledice - istakao je Rebi─ç.

Za vo┼żnju zaustavnom trakom ili istek va┼żenja dozvole kazne su bla┼że, a Rebi─ç navodi da je analizom utvr─Ĺeno da su to prekr┼íaji koji nemaju direktnu vezu sa bezbedno┼í─çu saobra─çaja, kao i da je odlu─Źeno da se za te prekr┼íaje daju nov─Źane kazne od 5.000 do 10.000, dok se stro┼że kazne o─Źekuju za voza─Źe koji voze sa ne─Źitljivim tablicama. On je naglasio da postoji razlika izme─Ĺu prljavih i ne─Źitljih tablica.

Rebi─ç ka┼że da ─çe i ostale poluge pratiti novi zakon - putevi, auto┼íkole, tehni─Źki pregledi i sli─Źno.

"Jedina novina zapo┼íljavanje dece i supru┼żnika stradalih policajaca"

Rebi─ç je ukazao da nikako ne stoji opaska pojednih narodnih poslanika da se izmenama Zakona o policiji koncentri┼íe nadle┼żnost u rukama ministra.

- ─îlan 135 je i da sada predvi─Ĺao izuzetke koji daju mogu─çnost da se neko lice zaposli van konkursa, to je preuzimanje iz drugog dr┼żavnog organa, zapo┼íljavanje lica koji su ve─ç pro┼íli jedan vid konkursa a to su studenti Kriminalisti─Źko-policijske akademije i Centra za osnovnu policijsku obuku gde prakti─Źno imamo ve─ç prethodno javni konkurs i prijem na radna mesta gde aktom o sistematizaciji ve─ç prethodno odre─Ĺeno koja su to radna mesta", objasnio je Rebi─ç.

Ukazao je da je ideja da se omogu─çi zaposlavanje samo na radnim mestima koja su isklju─Źivo specijalizovana zbog ─Źinjenice da ih na tr┼żi┼ítu nema.

Rebi─ç je naglasio da je jedina novina je ┼íto je ovim zakonom omogu─çeno da se bez konkursa prime deca ili supru┼żnici policijskih slu┼żbenika koji su svoje ┼żivote dali ili su ranjeni u obavljanju policijskih poslova.

- Ja bih voleo da vidim jednog narodnog poslanika koji bi imao hrabrosti da stane ispred o─Źiju dece Sr─Ĺana Petrovi─ça, Stevana Sin─Ĺeli─ça i mnogih drugih policajaca koji svoj ┼żivot dali da bi mi danas slobodno i bezbedno ┼żiveli da im ka┼żem ne ne mo┼żete da pro─Ĺete tako mali korak da bez konkursa budete primljeni nego morate da pro─Ĺete svu preceduru. Mislim da smo kao dr┼żava i dru┼ítvo du┼żni porodicama na┼íih kolega koji vi┼íe nisu sa nama - rekao je Rebi─ç.

Izvor: blic.rs

e-max.it: your social media marketing partner

ZAGA─ÉENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
32┬░C
Vazdušni pritisak: 1012 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: SSI
Brzina vetra: 6 km/h
Sutra
32┬░C
2024-07-21
30┬░C
2024-07-22
32┬░C
2024-07-23
30┬░C
2024-07-24
29┬░C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na grani─Źnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima kori┼í─çenja i Polisom o po┼ítovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi pobolj┼íao korisni─Źko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadr┼żaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte vi┼íe