Facebook-u
Twitter-u
"Došao automobilom koji nema patos - kako da prođe tehnički?!"

Tehnički pregled vozila je od 5. jula poostren i veliki broj automobila ne može da ga prođe, bez obzira na starost.

Radnici na tehničkom kažu da se bukvalno sve gleda i da automobil mora da bude potpuno tehnički ispravan, ali i da nije tačno da se ne prolazi zbog male odnosno površinske korozije i ogrebotina.

U slučaju da automobil ne prođe tehnički pregled, njegov vlasnik ima rok od tri dana da otkloni kvar kako ne bi morao da ponavlja ceo tehnički pregled.

Bez obzira da li se kvar ili nedostatak otkloni u roku od tri dana ili kasnije, vlasnik vozila ne mora ponovo da plati za tehnički pregled, rekao je Tanjugu kontrolor na tehničkom pregledu u Auto - moto savezu Srbije Milovan Marinković.

Prosečna starost voznog parka u Srbiji je oko 16 godina, a novi Pravilnik o tehničkom pregledu vozila je počeo da se primenjuje od 5. jula i predviđa rigorozniju kontrolu.

Marinković kaže da su, osim toga, glavne izmene u tome što vozilo mora da se fotografiše (pet slika) i što je trajanje pregleda mnogo duže nego pre.

"Tehnički pregled za motocikle, mopede i prikolice sada traje 15 minuta, putnička vozila pola sata i teretna 45 minuta. Mnogo je detaljniji tehnički pregled, bukvalno se pregleda sve na vozilu, od identifikacije vozila, kočionog i upravljačkog sistema, signalizacije i izduvnog sistema, spoljnog izgleda automobila. Mora auto da bude čist, ne može više da dođe kao sa njive, prljav i blatnjav".

Kaže i da na tehničkom pregledu u AMS S-a u Ruzveltovoj ulici dva do tri vozila dnevno ne prođe tehnički, kao i da je iskustvo od 5. jula pokazalo da veoma mali procenat vozila starosti između 15 i 20 godina nije prošlo tehnički, jer su bila dobro pripremljena.

To pokazuje da nije ključna starost vozila i da je više u pitanju nemar vozača, naglasio je.

"Uglavnom vozila ne prođu zbog kočionog sistem, nedostatka obavezne oprema i signalizacije (štop svetla, pozicija i migavci) na vozilu. Neko reaguje sa negodovanjem, a neko to savesno prihvati. Imali smo prekjuče slučaj, došao je čovek sa vozilom ubeđen da je ispravan i čak se sa nama tu prepirao kako sa tim vozilo može da krene na put, a auto bukvalno nije imao patos verovali ili ne. Inače, auto je bio 1996. godište", kazao je Marinković.

Kako je rekao, ipak, pregledi nisu još nisu tako rigorozni po pitanju korozije ako je ona mala, ali ne smeju da postoje rupe od korozije na rubovima, sajtnama i koševima. Takođe, dozvoljena su mala ulubljenja i ogrebotine, ali ne i napukla šoferšajbna - ako je tačkica može da prođe, ali ne može ako je pukotina duža od pet centimetara.

Isto, ne može da prođe ni vozilo sa ćelavim gumam, a Marinković objašnjava da svaka guma ima oznaku do koje može da se troši, nakon čega više nije bezbedna za upotrebu.

Na pitanje kako komentariše to što građani često kritikuju da su tehnički pregledi postali toliko rigorozni da ni svaki novi automobil ne bi mogao da prođe, Marinković ističe da ni novi automobil ne može da prođe tehnički pregled ako nije ispravan i da tu nema šta puno da se priča.

"Jeste rigoroznije, ali ako je auto ispravan, bez obzira koliko je star, može da prođe tehnički pregled".

Dodaje da vozači u principu dolaze pripremljeniji nego ranije: sa novim gumama, metlicama na brisačima, potrebnom opremom u vozilu, imaju prvu pomoć kojoj nije istekao rok, imaju sijalice, prsluk, sijalicama i reflektujućim prslucima i drugo.

Agencija za bezbednost saobraćaja je upozorila vozače da ukoliko prepravljaju svoja vozila moraju da imaju odgovarajuće uverenje. To je i ranije bilo obavezno i svaki vlasnik koji prepravlja svoje vozilo, ugrađuje gas, kuku, stavlja folije, morao je za registraciju da priloži uverenje o tome.

AMS S dva puta godišnje sprovodi akciju Ispravno vozilo - bezbedno vozilo, na više od 200 linija u Srbiji i da na tim proverama bude 30 do 40 odsto neispravnih vozila, iako je reč o odgovornim vozačima koji proveravaju ispravnost svojih vozila.

Tehnički pregled je ranije koštao između 1.200 i 1.500 dinara, a od 5. jula oko 3.000 dinara.

Izvor:b92.net

 

 

e-max.it: your social media marketing partner

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
32°C
Vazdušni pritisak: 1012 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: SSI
Brzina vetra: 6 km/h
Sutra
32°C
2024-07-21
30°C
2024-07-22
32°C
2024-07-23
30°C
2024-07-24
29°C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više