Facebook-u
Twitter-u
Zakon strog i za pešake: Ako šetate bez ove opreme policajac će vas kazniti sa 20.000 dinara

Ukoliko pešaci i biciklisti ne nose svetloodbojni prsluk na neosvetljenom putu, policija može da ih zaustavi i napiše im kaznu.

Pešake koji se noću kreću po putu van naselja bez svetloodbojnog prsluka policija može da zaustavi i kazni sa 20.000 dinara. Iako u Zakonu o bezbednosti saobraćaja ovo jasno piše, mnogi za ovo pravilo ne znaju i ne pridržavaju ga se. Na taj način pešaci, posebno otkad je počela školska godina, rizikuju da ih neki vozač ne vidi i udari automobilom, što može da bude kobno. 

Isto pravilo važi i za bicikliste, kaže profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić, i podseća vozače i pešake na važnost pridržavanja saobraćajnih propisa.

- I pešaci i biciklisti koji se kreću po kolovozu na javnom putu, van naselja, moraju biti osvetljeni reflektujućim prslukom. Ukoliko nisu, svako službeno lice koje ima prava na kažnjavanje može da zaustavi i kazni takvog učesnika u saobraćaju - kaže profesor Vujanić za Kurir.

Od zakonskih pravila koja ljudima nisu poznata, interesantno je i da pešaci u određenim okolnostima mogu da prođu nekažnjeno ako u gradu pređu ulicu van pešačkog prelaza.

- Prelaženje van pešačkog je moguće ako je prelaz udaljen više od 100 metara od mesta na kom se pešak nalazi. Ako je na bilo kojoj strani pešački prelaz bliži od 100 metara, pešak je dužan da ode do njega i tako pređe ulicu - kaže Vujanić.

Svako ko se vozio po kraju gde ima dosta poljoprivrednika uverio se koliko opasno može biti kada odjednom farovi osvetle vozača traktora koji najčešće ima radnu mašinu, a nema svetlo.

- Oni moraju da imaju žuto rotaciono svetlo! Tako su apsolutno uočljivi i jasno može da se vidi i da imaju radnu mašinu - zaključuje naš sagovornik.

Svedoci smo da biciklisti ne voze samo po kolovozu i biciklističkim stazama nego projure i po trotoarima, stazama za pešake, igralištima gde ima dece... Više puta su se desile nezgode u kojima je neko zadobio teške povrede nakon što ga je oborio biciklista.

Profesor Milan Vujanić kaže da biciklistima nije mesto na trotoarima i da oni koji nepropisno voze mogu biti kažnjeni.

- Imaju pravo da voze delom kolovoza, na stazama za bicikliste i mešovitim stazama za pešake i bicikliste, ali ne po trotoarima. Obavezno je da nose biciklističku kacigu i da imaju upaljeno belo svetlo na prednjoj strani i jedno crveno svetlo na zadnjoj strani, kao i katadioptere na pedalama - kaže profesor Vujanić.

Izvor: Telegraf.rs

e-max.it: your social media marketing partner

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
32°C
Vazdušni pritisak: 1012 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: SSI
Brzina vetra: 6 km/h
Sutra
32°C
2024-07-21
30°C
2024-07-22
32°C
2024-07-23
30°C
2024-07-24
29°C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više