Facebook-u
Twitter-u
OBUKA VOZAČA BEZ SEMAFORA I KRUŽNIH TOKOVA

Kada god stupi na snagu novi Pravilnik o obuci vozača obično se kataklizmično najavi gašenje gotovo svih auto-škola u Srbiji i crna sudbina njihovih polaznika koji će zbog novih propisa morati najpre da čekaju mesecima na obuku i polaganje, a onda i sve to debelo da plate.

Šta nije u redu sa auto-školama bilo da rade po starom ili novom pravilniku?

Auto-škole širom Srbije, a najviše u Beogradu, žulja pre svega to što po novom pravilniku moraju da sprovode obuku na 50 ari poligona koji će morati u potpunosti i stoprocentno da budu u privatnom vlasništvu.

S druge strane, polaznicima obuke najviše smeta najava da će zbog ove novine časove vožnje morati da plate skuplje - do 10.000 više za B kategoriju do čak 35.000 za C,D i E.

Selidba na drugi kraj grada

Pošto u širem centru grada nema nijedne površine u stoprocentnom privatnom vlasništvu škole će biti prinuđene da idu na obode grada. Tako će, na primer, jedna škola sa Konjarnika otići čak u Leštane, kažu u auto-školama.

Kkao objašnajvaju, pošto su prinuđeni da idu mnogo dalje na poligone, moraće i da povećaju cenu obuke koja će za B kategoriju biti skuplja za 10.000 dinara, a za C,D i E do 35.000 dinara.

Obuka bez semafora i kružnih tokova

- A možete da zamislite kakvu će polaznici imati obuku u predgrađima gde jedva da ima semafora, a kamoli kružnih tokova - ističu u auto-školama.

Od 130 auto-škola samo njih tridesetak ispunjava uslove po novom pravilniku, ali su i oni prinuđeni da naprave pauzu u radu.

- Većina je čekala poslednji trenutak da ispuni uslove, a kako MUP ima ograničen broj kadrova da izađe na teren i pregleda poligone onda je većina auto-škola prinuđena da celu papirologiju čeka najmanje 10 dana. Dok ne dobijemo rešenje ne možemo da radimo - objašnjavaju u auto-školama.

Problema je mnogo

To međutim nije jedini problem. Bez obzira na stare ili nove propise, opšti je stav da obuku i polaganje vožnje u Srbiji već godinama prate istovetni problemi koji nikako da se sistemski reše. To, uostalom, potvrđuju i u samoj Komori ispitivača vozačkih ispita (KIVIS).

Kako ističe Dragomir Stanković, predsednik KIVIS-a, pravilnike o načinu polaganja vozačkih ispita su pravili su ljudi koji se ne bave oblašću polaganja vozačkih ispita i u mnogim delovima legalizovali veliku mogućnost korupcije.

- Vlasnik auto-škole je istovremeno ispitivač u svojoj auto-školi, ili to radi drugo lice koje je zaposleno u toj auto-školi i na to lice se može vršiti pritisak da kandidat položi vozački ispit i onda kada na ispitu nije pokazao dovoljan stepen znanja - ističe Dragomir Stanković.

Kako kaže, ni u jednoj državi u EU i okruženju nema dva ispitivača, niti je MUP uključen u tu oblast kao u Srbiji.

- Pre nego što su uopšte osmišljeni ovi pravilnici, trebalo je sagledati da MUP nema dovoljno policajaca koji su istovremeno i instuktori, a to je bio uslov za polaganje i dobijanje licence ispitivača od strane Agencije za bezbednost saobraćaja. Recimo, u Braničevskom okrugu imamo samo dva ispitivača koji pokrivaju mnoga naselja u okolini Požarevca. U Novom Sadu imamo informaciju da imaju samo šest ispitivača iz MUP-a, te zbog toga roditelji i njihova deca čekaju mesecima da pristupe polaganju vozačkog ispita - podvlači Stanković

Utvrđene trase uče napamet

Obuku i polaganje vožnje u Srbiji dodatno su usporile takozvane trase, kako tvrde u KIVIS-u.

Uvedene su trase za svaku auto-školu i isključivo po pravilniku se polaže praktičan ispit na tim trasama. Svaka auto-škola mora da ima 15 trasa i u većini škola kandidati provedu skoro celu obuku na tim trasama, pripremajući se da polože vozački ispit, a ne da postanu bezbedni vozači. Na primer, nikada nisu vozili niti u kružnom toku, niti na moto-putu, auto-putu. Oni na polaganjima vozačkih ispita voze napamet jer im je poznata trasa i saobraćajna signalizacija. Ove trase su ponovo 26. oktobra stopirale dobijanje dozvola za rad auto-škola. Naime, traži se da kandidati polažu u blizini poligona, a pošto su oni sada promenjeni, moraju se menjati trase. Smatramo da to treba ukinuti - ističe Stanković.

Zbog toga u KIVIS-u predlažu rešenja svih ovih problema.

"Pod kojim uglom stoji registarska tablica?"

- Potrebno je izmestiti ispitivače iz auto-škola i MUP-a u Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo prosvete ili Agenciju za bezbednost saobraćaja jer ona licencira i organizuje seminare unapređenja znanja. Na taj način imali bismo nezavisnu instituciju sa dovoljno ispitivača, te bi građani mogli da polažu vozački ispit svaki radni dan od 8 do 22 sata u dve smene. Na taj način zaposleni kandidati ne bi morali da odsustvuju sa posla, a učenici sa svojih redovnih školovanja. Takođe, neophodno je i smanjiti broj pitanja i sadržaj pitanja na teorijskom ispitu. Naime, postoji oko sto pitanja koja nisu pedagoška ili navode kandidate na pogrešan odgovor. Postoji, recimo, pitanje pod kojim uglom stoji registarska tablica - podvlači Stanković.

Da li su potrebni poligoni za kamion i autobus?

U KIVIS-u tvrde da nema potrebe ni da auto-škole imaju poligon za kamion i autobus.

- Smatramo da poligoni nisu potrebni, osim za A kategoriju. Na primer, po pravilniku kandidat za C, D ili E kategoriju kod poligonskih radnji ne može dobiti ocenu da nije položio, pa se postavalja pitanje zašto im je potreban polygon. Po novom pravilniku poligon mora biti u vlasništvu ili najmu ili da ih izgradi lokalna samoprava i da auto školama na korišćenje. U Beogradu i mnogim gradovima to lokalne samouprave ne zanima, jer bi ih do sada već izgradili - naglašava Stanković.

Izvor: blic.rs

e-max.it: your social media marketing partner
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

ZAGAĐENJE VAZDUHA

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Vremenske prilike

Srbija

Danas
17°C
Vazdušni pritisak: 1003 hPa
Padavine: 2 mm
Vetar: IJI
Brzina vetra: 6 km/h
Sutra
27°C
2022-09-30
27°C
2022-10-01
27°C
2022-10-02
26°C
2022-10-03
21°C
UV INDEX

Kursna lista

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više