Facebook-u
Twitter-u
OBUKA VOZA─îA BEZ SEMAFORA I KRU┼ŻNIH TOKOVA

Kada god stupi na snagu novi Pravilnik o obuci voza─Źa obi─Źno se kataklizmi─Źno najavi ga┼íenje gotovo svih auto-┼íkola u Srbiji i crna sudbina njihovih polaznika koji ─çe zbog novih propisa morati najpre da ─Źekaju mesecima na obuku i polaganje, a onda i sve to debelo da plate.

Šta nije u redu sa auto-školama bilo da rade po starom ili novom pravilniku?

Auto-┼íkole ┼íirom Srbije, a najvi┼íe u Beogradu, ┼żulja pre svega to ┼íto po novom pravilniku moraju da sprovode obuku na 50 ari poligona koji ─çe morati u potpunosti i stoprocentno da budu u privatnom vlasni┼ítvu.

S druge strane, polaznicima obuke najvi┼íe smeta najava da ─çe zbog ove novine ─Źasove vo┼żnje morati da plate skuplje - do 10.000 vi┼íe za B kategoriju do ─Źak 35.000 za C,D i E.

Selidba na drugi kraj grada

Po┼íto u ┼íirem centru grada nema nijedne povr┼íine u stoprocentnom privatnom vlasni┼ítvu ┼íkole ─çe biti prinu─Ĺene da idu na obode grada. Tako ─çe, na primer, jedna ┼íkola sa Konjarnika oti─çi ─Źak u Le┼ítane, ka┼żu u auto-┼íkolama.

Kkao obja┼ínajvaju, po┼íto su prinu─Ĺeni da idu mnogo dalje na poligone, mora─çe i da pove─çaju cenu obuke koja ─çe za B kategoriju biti skuplja za 10.000 dinara, a za C,D i E do 35.000 dinara.

Obuka bez semafora i kru┼żnih tokova

- A mo┼żete da zamislite kakvu ─çe polaznici imati obuku u predgra─Ĺima gde jedva da ima semafora, a kamoli kru┼żnih tokova - isti─Źu u auto-┼íkolama.

Od 130 auto-┼íkola samo njih tridesetak ispunjava uslove po novom pravilniku, ali su i oni prinu─Ĺeni da naprave pauzu u radu.

- Ve─çina je ─Źekala poslednji trenutak da ispuni uslove, a kako MUP ima ograni─Źen broj kadrova da iza─Ĺe na teren i pregleda poligone onda je ve─çina auto-┼íkola prinu─Ĺena da celu papirologiju ─Źeka najmanje 10 dana. Dok ne dobijemo re┼íenje ne mo┼żemo da radimo - obja┼ínjavaju u auto-┼íkolama.

Problema je mnogo

To me─Ĺutim nije jedini problem. Bez obzira na stare ili nove propise, op┼íti je stav da obuku i polaganje vo┼żnje u Srbiji ve─ç godinama prate istovetni problemi koji nikako da se sistemski re┼íe. To, uostalom, potvr─Ĺuju i u samoj Komori ispitiva─Źa voza─Źkih ispita (KIVIS).

Kako isti─Źe Dragomir Stankovi─ç, predsednik KIVIS-a, pravilnike o na─Źinu polaganja voza─Źkih ispita su pravili su ljudi koji se ne bave obla┼í─çu polaganja voza─Źkih ispita i u mnogim delovima legalizovali veliku mogu─çnost korupcije.

- Vlasnik auto-┼íkole je istovremeno ispitiva─Ź u svojoj auto-┼íkoli, ili to radi drugo lice koje je zaposleno u toj auto-┼íkoli i na to lice se mo┼że vr┼íiti pritisak da kandidat polo┼żi voza─Źki ispit i onda kada na ispitu nije pokazao dovoljan stepen znanja - isti─Źe Dragomir Stankovi─ç.

Kako ka┼że, ni u jednoj dr┼żavi u EU i okru┼żenju nema dva ispitiva─Źa, niti je MUP uklju─Źen u tu oblast kao u Srbiji.

- Pre nego ┼íto su uop┼íte osmi┼íljeni ovi pravilnici, trebalo je sagledati da MUP nema dovoljno policajaca koji su istovremeno i instuktori, a to je bio uslov za polaganje i dobijanje licence ispitiva─Źa od strane Agencije za bezbednost saobra─çaja. Recimo, u Brani─Źevskom okrugu imamo samo dva ispitiva─Źa koji pokrivaju mnoga naselja u okolini Po┼żarevca. U Novom Sadu imamo informaciju da imaju samo ┼íest ispitiva─Źa iz MUP-a, te zbog toga roditelji i njihova deca ─Źekaju mesecima da pristupe polaganju voza─Źkog ispita - podvla─Źi Stankovi─ç

Utvr─Ĺene trase u─Źe napamet

Obuku i polaganje vo┼żnje u Srbiji dodatno su usporile takozvane trase, kako tvrde u KIVIS-u.

Uvedene su trase za svaku auto-┼íkolu i isklju─Źivo po pravilniku se pola┼że prakti─Źan ispit na tim trasama. Svaka auto-┼íkola mora da ima 15 trasa i u ve─çini ┼íkola kandidati provedu skoro celu obuku na tim trasama, pripremaju─çi se da polo┼że voza─Źki ispit, a ne da postanu bezbedni voza─Źi. Na primer, nikada nisu vozili niti u kru┼żnom toku, niti na moto-putu, auto-putu. Oni na polaganjima voza─Źkih ispita voze napamet jer im je poznata trasa i saobra─çajna signalizacija. Ove trase su ponovo 26. oktobra stopirale dobijanje dozvola za rad auto-┼íkola. Naime, tra┼żi se da kandidati pola┼żu u blizini poligona, a po┼íto su oni sada promenjeni, moraju se menjati trase. Smatramo da to treba ukinuti - isti─Źe Stankovi─ç.

Zbog toga u KIVIS-u predla┼żu re┼íenja svih ovih problema.

"Pod kojim uglom stoji registarska tablica?"

- Potrebno je izmestiti ispitiva─Źe iz auto-┼íkola i MUP-a u Ministarstvo saobra─çaja, Ministarstvo prosvete ili Agenciju za bezbednost saobra─çaja jer ona licencira i organizuje seminare unapre─Ĺenja znanja. Na taj na─Źin imali bismo nezavisnu instituciju sa dovoljno ispitiva─Źa, te bi gra─Ĺani mogli da pola┼żu voza─Źki ispit svaki radni dan od 8 do 22 sata u dve smene. Na taj na─Źin zaposleni kandidati ne bi morali da odsustvuju sa posla, a u─Źenici sa svojih redovnih ┼íkolovanja. Tako─Ĺe, neophodno je i smanjiti broj pitanja i sadr┼żaj pitanja na teorijskom ispitu. Naime, postoji oko sto pitanja koja nisu pedago┼íka ili navode kandidate na pogre┼ían odgovor. Postoji, recimo, pitanje pod kojim uglom stoji registarska tablica - podvla─Źi Stankovi─ç.

Da li su potrebni poligoni za kamion i autobus?

U KIVIS-u tvrde da nema potrebe ni da auto-škole imaju poligon za kamion i autobus.

- Smatramo da poligoni nisu potrebni, osim za A kategoriju. Na primer, po pravilniku kandidat za C, D ili E kategoriju kod poligonskih radnji ne mo┼że dobiti ocenu da nije polo┼żio, pa se postavalja pitanje za┼íto im je potreban polygon. Po novom pravilniku poligon mora biti u vlasni┼ítvu ili najmu ili da ih izgradi lokalna samoprava i da auto ┼íkolama na kori┼í─çenje. U Beogradu i mnogim gradovima to lokalne samouprave ne zanima, jer bi ih do sada ve─ç izgradili - nagla┼íava Stankovi─ç.

Izvor: blic.rs

e-max.it: your social media marketing partner

ZAGA─ÉENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
32┬░C
Vazdušni pritisak: 1012 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: SSI
Brzina vetra: 6 km/h
Sutra
32┬░C
2024-07-21
30┬░C
2024-07-22
32┬░C
2024-07-23
30┬░C
2024-07-24
29┬░C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na grani─Źnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima kori┼í─çenja i Polisom o po┼ítovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi pobolj┼íao korisni─Źko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadr┼żaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte vi┼íe