Facebook-u
Twitter-u
Benzin jeftiniji za 4,4, a dizel za dva dinara po litru, i to nije jedina DOBRA VEST

Konačno dobra vest i za srpske vozače. Zbog konstantnog pada cene nafte na svetskim berzama, gorivo na pumpama u Srbiji je pojeftinilo, a po svemu sudeći cene će se i dalje kretati na dole.

Prema rezultatima redovne nedeljne analize Udruženja naftnih kompanija Srbije, prosečna maloprodajna cena litre benzina je manja za 4,4 dinara nego pre mesec dana, a dizela za dva dinara.

- Cene goriva i dalje padaju i u Srbiji i u zemljama u regionu, a sudeći po kretanjima na svetskom tržištu taj trend će se zadržati i narednih dana - kaže za "Blic biznis" generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Dizel i dalje među skupljim u regionu

Tako je na kraju ove nedelje prosečna cena benzina BMB 95 u maloprodaji iznosila 154 dinara po litru (1,294 evra), dok je evrodizel koštao 168,7 dinara po litru (1,418 evra).

- To je u prvom redu posledica pada berzanskih kotacija benzina i dizela na osnovu kojih se formiraju veleprodajne cene goriva, a kojom brzinom se ove promene prenose na maloprodajne cene, pre svega zavisi od zaliha ranije kupljene robe u tankovima benzinskih stanica. Upravo zato ovih dana beležimo i nešto veći rapon cena benzina i dizela na različitim prodajnim mestima, od dva i dva i po dinara - naglašava Mićović.

Prema njegovim rečima, ovo je bila druga nedelja za redom da cena nafte "brent" pada po četiri dolara za barel.

Od 3. oktobra do 22. novembra cena nafte je pala čak za 27,5 odsto. Ovako nagli pad cene sirove nafte ukazuje da je ponuda na globalnom tržištu daleko veća od tražnje, odnosno da očekivani efekat sankcija prema Iranu, koji su najavljivali mnogi svetski analitičari, ne samo da se nije ostvario, već ima suprotan predznak - objašnjava Mićović.

Tržište zatečeno odlukom SAD

Kako dodaje, tržište je u izvesnoj meri bilo zatečeno odlukom SAD da od primene sankcija izuzme zemlja koje su veliki kupci iranske nafte, kao što su na primer Kina, Indija, Grčka i Italija.

Tako da je pad na strani ponude sirove nafte bio znatno manji od očekivanog. S druge strane, mnoge zemlje proizvođači nafte, a u prvom redu Saudijska Arabija, podigle su proizvodnju, u susret pune primene sankcija i tako je stvoren višak ponude koji primorava prodavce nafte da je iz dana u dan prodaju po nižoj ceni - kaže Mićović.

Cena nafte se stropoštala za jedan dan

Zanimljivo je da se u petak, poslednjeg dana trgovanja na berzama pre vikenda, cena "brenta" praktično skljokala na 58,77 dolara po barelu, što smanjenje u jednom danu gotovo izjednačava sa padom cene ove vrste nafte za čitavu nedelju (sa 62,6 na 58,77 dolara po barelu). Na kraju trgovanja, cena nafte "brent" se u petak zaustavila na nivou od 59,19 dolara po barelu.

Kako su preneli strani mediji, do pada cena nafte na američkom tržištu za gotovo osam odsto došlo je zbog toga što se ulagači plaše da će usporavanje rasta globalne privrede izazvati slabljenje potražnje za energentima i da će ponuda ponovno biti veća od potražnje.

Izvor: blic.rs

e-max.it: your social media marketing partner

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
32°C
Vazdušni pritisak: 1012 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: SSI
Brzina vetra: 6 km/h
Sutra
32°C
2024-07-21
30°C
2024-07-22
32°C
2024-07-23
30°C
2024-07-24
29°C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više