Facebook-u
Twitter-u
VODIČ ZA VOZAČE DO GRČKE

Put na grčko more kroz Makedoniju i ovog leta će biti prvi od tri izbora za većinu vozača iz Srbije pogotovo što je sada možda i najlepši tamo gde je bio najgrđi.

Nov autoput kroz Grdelicu je velika prednost ove trase kako u odnosu na još nezavršeni istočni krak Koridora 10 koji bi tek krajem leta trebalo da vodi ka Bugarskoj tako i u poređenju sa putešestvijama preko Albanije.

Sezona letovanja u Grčkoj polako se zahuktava pa nije zgoreg podsetiti turiste iz Srbije na koji način kolima sve mogu da stignu do izabranog odredišta, ali i upoznati ih sa novinama koje su verovatno decenijama čekali.

Put kroz Makedoniju

Ova trasa na putu ka Grčkoj je i do sada bila najpoželjnija za srpske turiste jer je najkraća za putovanje do Soluna i okolnih letovališta na Halkidikiju, a i najviše pokrivena autoputem. Naročito sada kada je posle šestogodišnje borbe sa vrletima Grdeličke klisure konačno završeno svih 26,3 kilometara južnog kraka Koridora 10.

To praktično znači da do granice sa Makedonijom vozači koji krenu na more, recimo, iz Beograda ne silaze sa autoputa. Nova saobraćajnica donosi i velike uštede vremena pa se, prema najavama nadležnih, Grdelica sada prolazi od 10 minuta do sat vremena brže.

Prema takvim računicama, u idealnim uslovima deonica od Beograda do Soluna u dužini od 434 kilometara prelazi se za svega tri i po sata, ali treba imati u vidu da je na novom autoputu kroz Grdeličku klisuru ograničenje brzine 100 kilometara na sat, odnosno u tunelima 80 km/h.

Od uštede vremena mnogo je važnija bezbednost vozača koja je sada na znatno višem nivou u odnosu na magistralni put, pošto se nova saobraćajnica sastoji od po dve vozne plus jedne zaustavne trake u oba smera. Kako je vreme novac nov autoput doneće od 1. jula i nešto višu putarinu.

Naime, vožnja deonicom Koridora 10 od Beograda do Niša i dalje košta 800 dinara, kao što će i putarina do Doljevca ostati nepromenjena – 210 dinara dok će prema najavama od 1. jula vozači korišćenje 26,3 kilometara autoputa kroz Grdelicu od Doljevca do Preševa plaćati 420 dinara.

To znači da će vozače put Koridorom 10 kroz Srbiju od Beograda do granice sa Makedonijom koštati ukupno 1.430 dinara.

I Makedonija vozačima nudi autoput koji je završen prošle godine i to celom dužinom od 180 kilometara od granice sa Srbijom (Tabanovce) do graničnog prelaza sa Grčkom – Evzonija.

U Makedoniji se putarina plaća na tri punkta i iznosi 60+80+60 denara što prema kursu iznosi oko 3,3 evra. Međutim, za vozače koji žele da plate u evrima tarifa je drugačija i iznosi tri puta po 1,5 evro odnosno 4,5 evra.

Treba napomenuti da inkasanti ne primaju manje novčiće od 50 centi. Ko želi da uštedi novac može da po ulasku u Makedoniju promeni sedam evra i da od dobijenih 420 denara plati putarinu u oba smera.

Po ulasku u Grčku prva naplatna rampa sledi nakon svega dva kilometara vožnje gde se plaća 1,2 evra. Nastavak puta ka Olimpijskoj regiji donosi novu naplatnu rampu nakon petnaestak kilometara i putarinu od 2,2 evra.

Treba napomenuti da je od posebne dokumentacije za put automobilom na trasi kroz Makedoniju potreban zeleni karton, evropski formular za prijavu saobraćajnog udesa, protivpožarni aparat, zdravstveno osiguranje za broj dana koji se provodi u inostranstvu (opciono), kao i rezervne naočare u slučaju da na vozačkoj dozvoli vozač ima sliku sa naočarima što je samo grčki propis.

Put preko Bugarske

Nemali broj vozača se prethodnih godina odlučivao da na put ka Tasosu, Asprovalti, Stavrosu, Nea Vrasni ili letovalištima na potezu prema Kavali i Aleksandropolisu pa i Halkidikiju idu preko Bugarske.

Nažalost, još nije završen istočni krak Koridora 10 kroz Sićevačku klisuru u dužini od 100 kilometara do granice sa Bugarskom što znači da će vozači i ovog leta morati da se naoružaju strpljenjem.

Inače, prema poslednjim najavama nadležnih, istočni krak Koridora 10 biće otvoren krajem avgusta i tada će se od Beograda do granice sa Bugarskom stizati za manje od tri sata.

Putarina od Beograda do Niša je 800 dainara s tim što se od početka prošle godine na naplatnoj rampi kod Dimitrovgrada plaća 190 dinara. S obzirom na to da ova trasa nije prvi izbor srpskih turista za putovanje u Grčku, zadržavanja na prelazima nisu duga.

Od dokumentacije, i za ovu varijantu putovanja potrebni su važeći pasoši, vozačka i saobraćajna dozvolu, evropski obrazac za prijavu udesa, protivpožarni aparat, zdravstveno osiguranje, eventualno i međunarodno ovlašćenje, takozvana "žuta karta", ako vozilo nije registrovano na ime vozača.

Za razliku od Makedonije, "zeleni karton" nije potreban, a nije potrebna ni međunarodna vozačka dozvola.

Međutim, ono što je potrebno, jeste vinjeta, koja košta oko osam evra (7 dana), ili oko 15 evra (30 dana), a plaća se u levima (1 evro je 1,96 leva). Ono što je pohvalno jeste što osim vinjete, ne postoji plaćanje putarina kroz zemlju. Takođe, maksimalna brzina na autoputu je 130 kilometara na sat.

Od ulaska u Bugarsku jedan deo je magistralni put, nakon čega sledi uključenje na autoput koji ide sve do Sofije, odakle se nastavlja obilaznicom u pravcu Pernika, Kulate i Filipovce. Kulata je mesto gde se nalazi granični prelaz sa Grčkom (Promahonas). Srećom, ovde nema nikakvog zadržavanja, jer je Bugarska u EU.

Međutim, već po samom ulasku u Grčku, na oko 1,5 kilometar, stiže se na prvu naplatnu rampu gde je putarina 2,40 evra. Odatle, brzo se stiže na raskrsnicu odakle se ide na levo ka Seresu, Asprovalti i Kavali, odnosno ka Tasosu, a desno prema Solunu, koji je udaljen oko 90 kilometara.

Procene su da ako se od Beograda do Soluna putuje preko Makedonije, put će biti kraći oko 30 kilometara nego preko Bugarske. Međutim, ako se ide prema Stavrosu, Asprovalti, Kavali, Aleksandropolisu ili Svetoj Gori, put preko Bugarske je kraći za najmanje 80 kilometara.

Na Krf preko Albanije

Turisti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore ali i nekih delova Srbije, ukoliko letuju na Jonskom moru i ostrvima ove regije u Grčkoj, često za putovanje biraju trasu kroz Albaniju. Za nju se odlučuju ako idu na ostrav Krf, Kefaloniju, ali i mesta poput Sivote, Parge...

Jedna od opcija za putovanje može biti od Podgorice, preko Skadra, Drača, Valone i Đirokastre do Grčke, gde se kod mesta Janina nalazi uključenje na autoput za Igumenicu (Krf). Ako se ide ovim putem, jedina putarina je ona koja se plaća u Grčkoj, i košta 2,5 evra.

Put preko Albanije vodi zapravo preko Skadra, odakle sledi uključenje na međunarodni put E 762 kojim se ide prema Draču, a nakon toga i ka Valoni i Đirokastri i Sarandi, koja je najveći i najbolji turistički centar u južnoj Albaniji, i koji se nalazi na obali Jonskog mora.

Odavde, dve su varijante ulaska u Grčku: preko graničnog prelaza Kakavia, ili prelaza Ćafa Bota, koji radi od šest do 22 sata.

Koji god da se izabere, manje-više je svejedno, jer oba vode ka mestu Janina u Grčkoj, odnosno Igumenici, odakle polaze trajekti za Krf, i odakle se lako stiže do mesta koja su poularna kod građana Srbije kada je letovanje u pitanju, poput Sivote i Parge.

Za put preko Albanije do Grčke potrebna su ista dokumenta kao i za Makedoniju, uključujući i "zeleni karton". Međutim, ono što je dobra stvar je što u Albaniji nema putarina, a nisu potrebne ni vinjete, tako da će troškovi puta u startu biti manji.

Ipak, po ulasku u Grčku, i uključenju na autoput, plaća se putarina od 2,4 evra.

Cene goriva:

Bugarska

- 1,15 evra litar bezolovnog 95

- 1,29 evra litar bezolovnog 98

- 1,16 evra litar dizela

Albanija

- 1,42 evra litar bezolovnog 95

- 1,41 evra litar dizela

Grčka

- 1,64 evra litar bezolovnog 95

- 1,69 evra litar bezolovnog 98

- 1,41 evra litar dizela

Makedonija

- 1,19 evra litar bezolovnog 95

- 1,22 evra litar bezolovnog 98

- 1,05 litar dizela

Izvor: blic.rs

e-max.it: your social media marketing partner

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
32°C
Vazdušni pritisak: 1012 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: SSI
Brzina vetra: 6 km/h
Sutra
32°C
2024-07-21
30°C
2024-07-22
32°C
2024-07-23
30°C
2024-07-24
29°C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više