Facebook-u
Twitter-u
Kako se pravilno vuče automobil koji je u kvaru?

Mnogi vozači nisu upoznati sa saobraćajnim propisima koji važe kod ovih situacija

IAKO možda deluje jednostavno, praksa je pokazala da mnogi vozači ne znaju kako se pravilno vuče auto, kao i da nisu upoznati sa saobraćajnim propisima koji važe kod te procedure.

Gde je sve dozvoljeno da se vuče auto koji je u kvaru, šta kažu propisi, kakva oprema može da se koristi za "šlepovanje", kako se obeležava vučeno vozilo, a kako ono koje vuče, kakva su iskustva u praksi... samo su neka od pitanja na koja treba odgovoriti.

* Da li pokvaren auto sme da se vuče na auto-putu?

- Da dozvoljeno je da se vuče pokvaren auto čak i na auto-putu. Međutim, to je dozvoljeno isključivo ukoliko se auto pokvario na samom auto-putu, a pritom sme da se vuče samo do prvog isključenja sa auto-puta. Isto pravilo važi i za motoput. Podsetimo se, motoput je državni put namenjen isključivo za saobraćaj motocikala, putničkih vozila, teretnih vozila, autobusa, sa ili bez priključnih vozila i kao takav obeležen je propisanim saobraćajnim znakom.

* Da li sme da se vuče neregistrovan auto?

- Ne sme, pošto je neregistrovan, to znači da nije osiguran i ne sme da učestvuje u saobraćaju. U ovom slučaju vučeno vozilo se ne posmatra kao prikolica, kao što mnogi vozači to pretpostavljaju. Vučeno vozilo je i dalje posebno vozilo za koje važe sva uobičajena pravila. Dakle, ukoliko vučete neregistrovan auto i zaustavi vas policija, osoba koja upravlja vučenim autom može da dobije kaznu predviđenu za klasičnu vožnju neregistrovanog auta. Takođe, ako vučeni auto izazove bilo kakvu štetu, njegov vlasnik će morati da je nadoknadi iz svog džepa.

* Da li auto može da se vuče rudom (krutom vezom) kao što se vuku kamioni i autobusi?

- Da, može. U stvari, ako pokvarenom automobilu ne rade kočnice, onda sme da se vuče isključivo rudom (u narodu poznata i kao šlep štangla). A ukoliko mu nije ispravan ni upravljački sistem, onda ne sme uopšte da se vuče ni na koji način.

* Da li sme da se vuče auto sa neispravnim kočnicama?

Sme - ali isključivo rudom, kao što je objašnjeno u prethodnom delu teksta. Ovaj problem je prilično "nezgrapno" definisan u Zakonu: "Pomoću užeta (sajle) ne sme da se vuče motorno vozilo na kome su neispravni uređaji za upravljanje ili uređaji za zaustavljanje, teretno vozilo ili autobus. Krutom vezom ne sme da se vuče motorno vozilo koje nema ispravan uređaj za upravljanje, niti motorno vozilo čija je ukupna masa veća od ukupne mase vučnog vozila ako mu je neispravna radna kočnica".

Dakle, nije konkretno napisano da rudom (tj. krutom vezom) sme da se vuče auto sa neispravnim kočnicama, ali nije napisano ni da ne sme, a ukoliko nije zabranjeno, znači da je dozvoljeno.

Jednostavno, pošto ruda predstavlja krutu vezu, auto koji vuče će preko rude moći da zaustavi i vučeno vozilo. Taj princip se primenjuje i kod teretnih vozila i autobusa, pošto je kod njih dozvoljeno da se vuku isključivo rudom.

Sa druge strane, piše i da auto koji je vučen ne sme da bude teži od auta koji ga vuče UKOLIKO mu ne rade kočnice.

* Koliko brzo sme da se vuče pokvaren auto?

- Najveća brzina kojom sme da se kreće skup vučnog i vučenog automobila je 40 km/h.

* Maksimalno i minimalno rastojanje između vozila

- Zakonom je određeno koliko najmanje i koliko najviše smeju da budu udaljeni automobili:

a) Ako se koristi sajla za vuču dozvoljena udaljenost je od 3 do 5 metara

b) Ako se koristi ruda (šlep štangla) udaljenost može da bude manja od 3 metra, pri čemu nije određen minimum, ali ne sme više od 5 metara

* Da li je sajla za vuču obavezan deo opreme?

- Da - obavezna je. Ili sajla ili ruda. Propisi kažu:

"Uže ili poluga za vuču vozila, koji mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 do 5 metara kada se koristi uže, odnosno do 3 metra kada se koristi poluga, mora postojati, na dostupnom mestu, u putničkim automobilima proizvedenim, odnosno prvi put registrovanim nakon 1. januara 1984. godine. Ostala motorna i priključna vozila ne moraju imati polugu za vuču. Ukoliko vozilo poseduje polugu za vuču ona mora biti ispitana."

* Da li u vučenom (pokvarenom) vozilu sme da bude još neko osim vozača?

- Ne - u vučenom vozilu sme da bude isključivo vozač. Ovo može da bude vrlo nezgodno u situacijama kada ste negde krenuli porodično, ali putnici zato mogu da pređu u auto koji vuče.

* Kako pravilno vući auto?

- Teorija je laka – praksa je vrlo komplikovana, naročito ako ste početnik. Stoga je verovatno bolje da nabavite i koristite rudu za vuču (šlep štanglu) – može da se kupi za 2.500 do 3.000 dinara, ali savetujemo da ne štedite i da kupite neku kvalitetniju. Može da pomogne i elastično uže za vuču, koje može da amortizuje blaže trzaje.

Pošto gotovo svi koriste sajlu za vuču, ovi saveti važe upravo za sajlu:

Generalno:

-"vezali" ste automobile

-prvi kreće vrlo lagano, sve dok se sajla ne zategne

-zatim lagano kreće da vuče, pri čemu kada jednom krene – mora da izbegava usporavanje kako ga vučeni auto ne bi sustigao, čime se gubi zategnutost sajle, pa ponovno ubrzavanje dovodi do trzaja/cimanja

-idealno je da se sajla sve vreme drži zategnutom, ali to nije lako postići ako vozači nemaju iskustva u vuči drugog auta, bez obzira da li oni vuku ili su vučeni

-naročito je važno da vozač u vučenom autu vrlo pažljivo prati situaciju i da na najmanji znak usporavanja prvog auta počne da koči (ali ne suviše) kako bi sajla ostala zategnuta

-pred krivinu ili raskrsnicu vučeni auto bi trebalo da koči auto koji vuče kako bi izjednačeno i na vreme usporili i bez nepotrebnog otpuštanja i zatezanja sajle tečno skrenuli i nastavili put krećite se onom brzinom koju smatrate bezbednom – ne dozvolite da vas požuruju ostali nestrpljivi vozači.

Ako se auto vuče tečno i pažljivo, negativan uticaj na auto koji vuče biće minimalan. Ali ukoliko se "sretnu" dva neiskusna vozača, to može da se pretvori u pravu katastrofu.

* Da li sme da se vuče auto sa pogonom na svim točkovima?

- S obzirom na razne verzije pogona na svim točkovima kod raznih modela raznih proizvođača - ne želimo da dajemo nikakav savet po ovom pitanju. Ako imate auto sa pogonom na svim točkovima - uzmite uputstvo proizvođača i detaljno pročitajte da li sme da se vuče i kako.

* Da li sme da se vuče auto sa automatskim menjačem?

- Generalno, savetujemo da ga ne vučete, već da zovete šlep službu. Međutim, moguće je da se vuku i automobili sa automatskim menjačem, ali kod njih to može da bude vrlo rizično, pa obavezno pročitajte uputstvo proizvođača.

Izvor: Polovni automobili

e-max.it: your social media marketing partner
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
26°C
Vazdušni pritisak: 1006 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ZJZ
Brzina vetra: 7 km/h
Sutra
29°C
2024-04-17
9°C
2024-04-18
13°C
2024-04-19
13°C
2024-04-20
15°C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više