Facebook-u
Twitter-u
OD 1. JANUARA SKUPLJA REGISTRACIJA!

Vozači u Srbiji osetiće novi udar na džep od 1. januara naredne godine, kada će poskupeti registracija zbog povećanih lokalnih taksi!

Naime, Vlada Srbije objavila je usklađene najviše iznose lokalne komunalne takse za vozila, koje će od januara, prilikom registracije, biti povećane od 10 do 60 dinara, u zavisnosti od kategorije vozila.

Najveće povećanje je za putnička vozila sa zapreminom motora većom od 3.000 kubika i taksa će umesto 5.740 dinara iznositi 5.800. Taksa će biti isto uvećana za 60 dinara za kamione preko 12 tona nosivosti, pošto će umesto 5.740 dinara biti 5.800 dinara. Jedino će kod autobusa i kombi-buseva ostati taksa od 50 dinara po registrovanom sedištu.

Kako prenose agencije, reč je lokalnim komunalnim taksama za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, koje je Vlada donela 4. decembra, a biće primenjeni od narednog meseca, objavljeno je u Službenom glasniku. Te takse utvrđuju lokalne samouprave, pri čemu se na osnovu Zakona o finansiranju lokalne samouprave može utvrditi najviši iznos takse. Najviši iznosi lokalne komunalne takse za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, propisani Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, usklađuju se s godišnjim indeksom potrošačkih cena, koji je objavio Republički zavod za statistiku, za period od 1. oktobra 2018. godine do 30. septembra 2019. godine.

U Ministarstvu finansija objašnjeno je da se zaokruživanje vrši tako što se iznos do pet dinara ne uzima u obzir, dok se iznos veći od pet dinara zaokružuje na 10 dinara.

Prilikom usklađivanja najviših iznosa lokalne komunalne takse kao osnovica za usklađivanje uzeti su poslednji objavljeni usklađeni dinarski iznosi ove lokalne komunalne takse.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene u Srbiji su od 1. oktobra 2018. do 30. septembra 2019. povećane za 1,1 odsto.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Kurir da su vozači u Srbiji u prethodnih deset godina imali dosta nameta: - Mislim da niko u poslednjih deset godina nije imao toliko troškova kao što su imali vlasnici vozila. Sve je to opravdano sa aspekta bezbednosti, ali pak treba imati u vidu - zimski pneumatici, prsluci, prva pomoć, užad za vuču, dosta dodatne opreme. Imali smo problematiku menjanja saobraćajnih dozvola zbog toga što negde nije upisan pravi broj sedišta, zamenu saobraćajnih zbog „č“,“ć“,“š“, zamenu saobraćajnih zbog nekih osovina... Bilo bi lepo videti da se njima malo izlazi u susret i da se malo te neke takse i nameti smanje - naveo je Okanović.

Izvor: kurir.rs

e-max.it: your social media marketing partner

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
24°C
Vazdušni pritisak: 1011 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: IJI
Brzina vetra: 6 km/h
Sutra
31°C
2024-06-17
31°C
2024-06-18
34°C
2024-06-19
37°C
2024-06-20
37°C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više