Facebook-u
Twitter-u

I ova situacije je, nažalost moguća. U tom slučaju, moraćete da se branite u stranoj zemlji, na stranom jeziku i da odgovarate za ono što ste učinili, po zakonima strane zemlje u kojoj se sudar dogodio. Kada je pričinjena manja materijalna šteta i nema povređenih, najbolja opcija po vas jeste da, zajedno sa drugim vozačem – oštećenim licem popunite Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, i izbegnete policijski uviđaj i mogućnost da budete kažnjeni za prekršaj.

Pri tom morate biti maksimalno ljubazni. Pametnije je da se odmah dogovorite, naročito ako je očigledno da je krivica na vašoj strani, jer će policija svakako to konstatovati, a onda ćete morati da platite i kaznu koja u većini stranih zemalja nije mala. Štetu koja je nastala na drugom vozilu nadoknadiće Biro zelena karte, a vi ćete popravku vašeg vozila morati sami da platite, osim ako nemate polisu kasko osiguranja koja važi i u toj zemlji.

Dakle, kada ste popunili Evropski izveštaj, sačuvajte svoj primerak. Opet ni slučajno nemojte napuštati lice mesta pre nego što to učinite i pre nego što drugom učesniku date podatke iz vaše polise autoosiguranja ili zelene karte. U suprotnom, mogu vas prijaviti da ste pobegli sa lica mesta, a onda biste tek imali velikih komplikacija. Kada sve svoje dužnosti obavite, možete slobodno nastaviti putovanje.

Nezgoda u inostranstuv

Međutim, još komplikovanija situacija može nastati ako ste izazvali nesreću u kojoj ima povređenih, naročito ako se radi o težoj povredi. Naravno, odmah pozovite hitnu pomoć i policiju, i koliko god bili uplašeni i nervozni, trudite se da budete maksimalno ljubazni i da sarađujete koliko god možete. Takođe nikako ne smete ni u ovom slučaju napustiti mesto nesreće dok ne dođe policija i uviđaj se ne završi. Budite spremni i da vas odvedu na vađenje krvi, kako bi utvrdili prisustvo alkohola ili drugih supstanci. I u ovom slučaju obratite pažnju na policijski zapisnik, i ako sumnjate da nije tačan ili ne razumete jezik na kome je napisan, bolje je da odbijete da potpišete, na to imate prava.

Ako policija nakon izvršenog uviđaja kaže da možete nastaviti put i vrati vam dokumenta, nema bojazi od bilo kakvih neprijatnosti na izlasku, i ponovnom ulasku u tu zemlju. Nakon toga, sudski poziv ćete dobiti kasnije na kućnu adresu, zajedno sa policijskim zapisnikom o uviđaju, a onda možete, ukoliko je potrebno, angažovati advokata i ovlastiti ga da vas zastupa. Ako se kojim slučajem ne odazovete sudskom pozivu, ne angažujete pravnog zastupnika a vaš nedolazak ne opravdate, presuda će biti doneta na vašu štetu i dobićete veću kaznu nego da ste prihvatili poziv i angažovali advokata. Presudu će vam poslati na kućnu adresu, zajedno sa iznosom kazne koju treba da platite, i instrukcijama za plaćanje iste.

Dakle, kazne se ne plaćaju odmah, na licu mesta, već u roku određenom u presudi, ali ako ni po isteku tog roka ne platite kaznu, imaćete problem kada sledeći put pokušate da uđete u tu zemlju, a kaznu ćete morati da platite sa kamatom.

Zaista  veliki problem možete imati ako vas uhapse, što je takođe moguće da se dogodi, ako se izazvali udes u kome je neko teško povređen. U tom slučaju odmah pozovite našu ambasadu ili konzulat. Njihova dužnost je da štite interese naših državljana u inostranstvu i pružaju pravnu pomoć i zaštitu. Objasnite im šta se dogodilo, kakav problem imate a od njih ćete dobiti savete i instrukcije šta treba da radite dalje, kao i listu advokata koje možete angažovati, i odgovore na sva pitanja koja imate.

e-max.it: your social media marketing partner
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
23°C
Vazdušni pritisak: 1010 hPa
Padavine: 5 mm
Vetar: JI
Brzina vetra: 13 km/h
Sutra
25°C
2024-05-21
27°C
2024-05-22
26°C
2024-05-23
25°C
2024-05-24
26°C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više