Facebook-u
Twitter-u

Ukoliko vozilo posle saobraćajne nesreće nije u voznom stanju, tražite od policije da pozove šlep službu koja će ga prevesti do servisa. Takođe pozovite (pre popravke) osiguravajuće društvo kod koga je osigurano vozilo lica odgovorog za udes, ili njihov Biro zelene karte, radi sačinjavanja zapisnika o oštećenju.

Bolje je da to uradite u zemlji u kojoj se nezgda dogodila, naročito ako niste vi odgovorni za štetu, jer će vam svi nužni troškovi biti nadoknađeni, a to neće biti slučaj ako odlučite da šlepujete vozilo do Srbije, jer to neće biti nadoknađeno kao neophodan trošak. Usluga automobilske asistencije, ili osiguranja pomoći na putu, može biti veoma korisna u ovakvim situacijama, jer šlepovanje iz inostranstva može biti veoma skupo. Primer: šlepovanje vozila od Halkidikija do Beograda košta oko 1000 eura. Takođe, ukoliko popravku radite u stranoj zemlji u kojoj se nesreća dogodila, neće vam biti uskraćena odšteta za eventualna skrivena oštećenja koja nisu primećena tokom uviđaja, ali su u servisu, tokom popravke utvrđena. Ako se to ipak dogodi, tražite od procenitelja da sačini dopunski zapisnik o oštećenju.

Takođe, kada vozite oštećeni automobil, imajte na umu još nekoliko važnih informacija. Policija, i granična policija mnogih zemalja ima običaj da proverava i zaustavlja vozila na kojima su vidljiva limarijska i druga oštećenja. Razlozi za to su što se u svakog vozača takvih vozila može posumnjati da je izazvao saobraćajnu nesreću i pobegao sa lica mesta, i što slučaj saobraćajne nesreće nije opravdanje da se autmobilom koji ne ispunjava zakonom propisane uslove učestvuje u saobraćaju. Vozać može biti i zbog toga kažnjen, pa se preporučuje da ne putujete oštećenim vozilom, ali u nekim situacijama i to je neizbežno.

Ako ste od kuće pošli na put sa ogrebotinom na autu ili manjim ošećenjem, nećete imati nikakvih problema, ali se ipak preporučuje da na ulasku u stranu zemlju graničnoj policiji prijavite oštećenje. Od njih ćete dobiti potvrdu li instrukciju kako postupiti u slučaju da vas negde usput, ili na izlasku policija pita o poreklu oštećenja. Ako ste doživeli udes, auto ne biste smeli da vozite sa neispravnim svetlima, razbijenim vetrobranskim staklom, iako je auto u voznom stanju. Vožnju možete da nastavite samo ako je oštećenje manje, lim izgužvan ili izgreban, ili je polomljen branik, jer u suprotnom rizikujete da budete kažnjeni zbog učešća u saobraćaju sa tehnički neispravnim vozilom.

Pomoc na putu

Ako ste prilikom nezgode bili u situaciji da popunite Evropski izveštaj, ovim dokumentom ćete na izlasku iz zemlje moći da dokažete poreklo oštećenja na vašem vozilu ako za to bude potrebe, a dodatno možete pokazati i fotografije oštećenja koje ste napravili na mestu udesa, kao i podatke o osiguravajućem društvu vozača odgovornog za udes. U situaciji u kojoj je pozvana policija, najbolje je da na licu mesta pitate policajce da vam izdaju potvrdu kojom ćete na granici moći da se opravdate. U nekim zemljama će vam izdati potvrdu, u nekim ne, ali policijski zapisnik nigde nećete moći odmah da dobijete. Nekada je dovoljno samo usmeno obaveštenje od strane policije da i sa oštećenim vozilom može bez problema izaći iz strane zemlje.

Na kraju, ostaje još da pošaljete odštetni zahtev inostranom osiguravajućem društvu nadležnom da vam isplati štetu. Prethodno preko Udruženja osiguravača (011 29 27 900) proverite da li to društvo ima svoje partnere u Srbiji. Ako nema, odštetni zahtev i ostalu dokumentaciju im šaljete u inostranstvo, preporučenom pošiljkom ili e-mailom, tako da sva dokumenta kopirajte, a originale sačuvajte. Slanje zahteva možete prepustiti i specijalizovanim advokatskim kancelarijama.

Dokumenta koja su vam potrebna su:

∙       odštetni zahtev na engeskom ili fancuskom jeziku,

∙       precizno popunjen Evropski izveštaj ili kopija policijskog zapisnika,

∙       zapisnik o oštećenju ovlašćenog procenitelja,

∙       fotografija oštećenja sa mesta nesreće,

∙       kopija saobraćajne dozvole,

∙       računi o izvršenoj opravci,

∙       medicinska dokumentacija, i

∙       broj vašeg deviznog računa.

e-max.it: your social media marketing partner

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
32°C
Vazdušni pritisak: 1012 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: SSI
Brzina vetra: 6 km/h
Sutra
32°C
2024-07-21
30°C
2024-07-22
32°C
2024-07-23
30°C
2024-07-24
29°C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više