Facebook-u
Twitter-u

U zemljama Evrope osim Italije kupac koji želi da kupi vozilo (Nemačka, Belgija, Austrija, Švajcarska itd) dužan je da na vozilo stavi COLL tablice (privremena registracija do izlaska iz te zemlje) koje mu daju vremenski period po izboru (od 3 do 30 dana) da izađe iz te zemlje. Postoji naknada koja se plaća u zavisnosti od vremenskog perioda koji se izabere kao i vrste tablice koju uzima. Najčešća kupovina je u Nemačkoj gde se moraju uzeti crvene tablice jer sa zutim tablicama neće moći da prođe kroz Mađarsku.

Kupovina vozila od pravnog lica:
Ako kupujete automobil od pravnog lica potrebno je da od prodavca tražite da Vam izda fakturu i insistirate da Vam je overi jer ako to ne učini imaćete problema da registrujete automobil u Republici Srbiji. Prodavac je u obavezi da Vam preda original i kopiju odjavljene saobraćajne od vozila i pripremi dokumentaciju za dobijanje exportnih tablica za koje dobijate saobraćajnu na Vaše ili na ime vozača. Nakon toga prodavac mora da Vam pripremi dokumentaciju za dobijanje exportnih papira tj izvozne deklaracije i dobijanje EUR1 obrasca ukoliko je vozilo proizvedeno u EU i uputi Vas na najbliži carinski ured u gradu u kom kupujete automobil da bi sve to overili carinskim pečatima.
Po završetku gore navedenih radnji spremni ste za put ka Republici Srbiji.

Kupovina vozila od fizičkog lica:
Kupovinom vozila od vlasnika vozila sačinjavate kupoprodajni ugovor koji overevate kod notara ili ovlašćene Agencije u zavisnosti od zemlje u kojoj kupujete motorno vozilo. Obavezno proverite da li je osoba koja Vam prodaje vozilo vlasnik u saobraćajnoj jer ako nije može doći do probema prilikom carinjenja ili registracije vozila u Republici Srbiji. Ukoliko nije vlasnik, insistirajte da Vam preda ugovor o kupovini vozila od lica koje je upisano u saobraćajnu ili vlasnički list vozila. Sa overenim ugovorom i odjavljenom saobraćajnom idete da uzmete privremene tablice kao i saobraćajnu na Vaše ili ime vozača. Kompletnu dokumentaciju od vozila treba da predate najbližem carinskom uredu u gradu gde kupujete vozilo da bi Vam ovlašćeni deklarant ili preduzeće napravilo exportne papire i EUR1 obrazac. Sa overenim kupoprodajnim ugovorom, odjavljenom saobraćajnom dozvolom, saobraćajnom dozvolom od privremenih tablica, exportnim papirima i overenim EUR1 spremni ste za put ka Republici Srbiji.
Pri izlasku iz EU u obavezi ste da carinskim organima zemlje iz koje izlazite pokažete exportne papire i da Vam i barcodom i pečatom overe exportne papire. Neretko će Vam tražiti fakturu koju će takođe da overe pečatom Carine.
Prilikom dolaska na srpsku granicu potrebno je da se javite Carinskom radniku i prijavite Vaše vozilo na carinjenje. Carinski radnik će Vas uputiti u preduzeće koje će Vam saciniti carinski dokument (u daljem tekstu tranzitnu prijavu) koju će ovlašćeni deklarant predati sa kopijom potrebne dokumentacije na carinu.
Usluge preduzeća koje Vam je sačinilo tranzitnu prijavu plaćate od 2.000,oo rsd do 3.500,oo rsd u zavisnosti od graničnog prelaza.
Imate 72h sata da robu prijavite kod Vaše špedicije kod koje ste se unapred informisali oko potrebne papirologije, visine PDV-a i carine, dobijanja Uverenja o ispitivanju (pojedine špedicije imaju Carinske magacine u kojima se svakodnevno vrši pregled i dobijanje Uverenja o ispitivanju vozila).
Uvoznik - bilo da je fizičko ili pravno lice može da bira gde Carinsku ispostavu gde ce da carini svoj automobil.

Dokumenta potrebna za uvoz i carinjenje vozila:

 1. Overena Ino faktura ili overen kupoprodajni ugovor sa vlasnikom vozila
 2. Saobraćajna dozvola (inostrana) i saobraćajna od privremenih tablica
 3. Servisna knjižica ili TIF (prijaviti na graničnom prelazu) sa tačnom kilometražom na km satu vozila
 4. Euro 1 obrazac (za vozila koja su prizvedena u EU stopa carine 0%) bez EUR1 obrasca (stopa carine za putnička vozila 12,5% a teretna vozila 20%)
 5. Vozila starija od 2002. godine prilažu Uverenje o ispitivanju vozila
 6. Očitavanje brojeva motora i šasije
 7. Izvozna deklaracija ili exportni dokument
 8. Fizička lica - Lična karta (kopija za carinsku proceduru)
 9. Uvoznik vozila (fizičko lice) potpisuje ovlašćenje špediciji u kancelarijima preduzeća koje ga zastupa u Carinskom postupku.
  Uvoznik vozila (pravno lice) overava ovlašćenje da ga ovlašćeno preduzeće zastupa u carinskom postupku.
  Overava izjavu o nameni – da li će koristiti vozilo za dalju prodaju ili za sopstvene potrebe.
  Izjavu o transportnim troškovima – koliko je koštao prevoz iz zemlje iz koje potiče automobil.
e-max.it: your social media marketing partner
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
23°C
Vazdušni pritisak: 1010 hPa
Padavine: 5 mm
Vetar: JI
Brzina vetra: 13 km/h
Sutra
25°C
2024-05-21
27°C
2024-05-22
26°C
2024-05-23
25°C
2024-05-24
26°C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više